Jövesztések gyűjteménye

2024.05.01. 13:30

Szőlővesszőt szenteltek Galambokon - fotógaléria

Április utolsó vasárnapján az Együtt Galambokért Egyesület az önkormányzattal közös szervezésben tartotta meg a településen a Szent György Vessző Napja ünnepséget.

Korosa Titanilla

Mind a négy galamboki hegyhátról vittek szőlővesszőt a gazdák a szentelésre, a képen a ceremónia résztvevői, jobbra Szabó Tamás polgármester.

Fotó: Korosa Titanilla

Szabó Tamás polgármester az eseménnyel kapcsolatban elmondta,  hogy 15 esztendeje Varga Attiláné kezdeményezésére, a Galamboki Hagyományőrző Alapítvány által először megrendezett esemény mostanra hagyománnyá vált Galambokon. Ezen alkalmakkor a Szent György Szőlővesszők Könyvében, a jövesztések gyűjteményébe bejegyzik egy-egy rajzzal a szőlővessző aktuális állapotát.

Háda László plébános szentelte meg a szőlővesszőket 
Fotó: Korosa Titanilla

- Galambokon négy hegyháton művelnek szőlőt a gazdák, minden helyről hoznak ilyenkor szőlővesszőt, ezek bekerülnek a könyve, így össze tudjuk hasonlítani, hogy melyik évben hogyan fejlődött a szőlő, mekkora a változás az előző évihez képest, milyen volt az időjárás - magyarázta. - Hat szőlősgazda hozott vesszőt idén, melyekről rajz készült. Megállapítható, hogy nagyjából három héttel vagyunk előbbre az ebben az időszakban általában megszokottól, már szépen kifejlődtek a hajtások, míg tavaly pedig két héttel voltunk lemaradva, akkor még egészen kicsik voltak a vesszők.

Az ünnepségre lovashintóval vitték a szőlővesszőt a gazdák a katolikus templomba, ahol ökumenikus misén áldották meg ezeket és kérték az égiek áldását a terményre.

A szentmise után a rendezvény a piactéren folytatódott hagyományőrző programmal, felléptek a galamboki óvodások, a Balatonmagyaródi Kendermagos Dalkör, a Galamboki Dalkör, valamint a nagykanizsai UFF csapat néptáncosai. Ezután a helyi borversenyen aranyérmet nyert borokat kóstolhattak a résztvevők a gazdák jóvoltából.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában