Ez történt

2024.05.10. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

A búslakpusztai sportlőtér átadásán lövészeti bemutató is volt

Fotó: Antal Lívia

Átadták a búslakpusztai sportlőteret Zalaegerszegen

Magyarországon 2010 óta a sport valóban stratégiai ágazat, amely igaz mindazon infrastrukturális fejlesztésekre és támogatási programokra, amelyek megvalósultak az elmúlt 14 évben, hangsúlyozta a Honvédelmi Minisztérium sportért felelős államtitkára a búslakpusztai sportlőtér átadásán Zalaegerszegen. Dr. Schmidt Ádám elmondta, hogy idén négy zalaegerszegi sportegyesület kap támogatást. Zalaegerszeg 2019-ben indította el az Alsóerdőt érintő beruházássorozatot, amelynek részeként épült meg a sport- és élménypark, a Tölgyek útja túraútvonal, újultak meg kerékpárutak, illetve a tv-torony környéke is megszépült, idézte fel Balaicz Zoltán polgármester. Mint mondta, ennek a sorozatnak az utolsó eleme a búslakpusztai sportlőtér felújítása, amelyre 213 millió forintos százszázalékos állami támogatást fordítottak. Az eseményen a sportolás fontosságát kiemelve mondott köszöntőt Vigh László országgyűlési képviselő. Elhangzott, hogy a Göcsej Sportlövész Egyesület, a ZTE Sportlövész Klub, valamint a Polgári Lövész Egylet vette birtokba a búslakpusztai lőteret. Mindhárom egyesület a szakmai munka és az utánpótlás-nevelés terén kiemelkedő teljesítménnyel, és nagyon szép eredményekkel büszkélkedhet.

Számvető konferencia Zalaegerszegen Magyarország és az Európai Unió közös 20 évéről

Az eredményeket, a reményeket, a fejlesztési folyamatokat zalai szemszögből is áttekintő konferenciát rendezett a Magyar Közgazdasági Társaság (MKT) zalai szervezete és a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara. Az Európai Unió és Magyarország elmúlt húsz évét fókuszba helyező rendezvénynek a ZalaZONE Járműipari Tesztpálya fogadóépülete adott helyszínt. Az EU-s csatlakozás témakörét választó tanácskozáson felszólalt Zsigmond Barna Pál, az Európai Ügyek Minisztériumának miniszterhelyettese, aki előadásában főleg a közelgő soros magyar elnökség ideje alatti fókuszpontokra irányította a figyelmet. Kiemelte, július elsejétől a magyar fél az Európai Unió Kínához és az USA-hoz képesti versenyképességére szeretné koncentrálni az európai döntéshozói folyamatokat, ezen belül a kohéziós politika feltételrendszerének jogalkotását kívánja újragondolni. A Nyugat-Balkán hat országának csatlakozási folyamatát is elősegíti a magyar elnökségi idő, mondta a politikus, de minden megfontolás szorosan összefügg az orosz-ukrán háborúval.

Újraindult a Jazzklub Nagykanizsán

A Honvéd Kaszinóban újragondolt tartalommal elindult a Jazzklub. Az esemény megnyitóján Halmos Ildikó, az intézmény igazgatója elmondta: 52 évvel ezelőtt az egykori Erkel művelődési házban létrejött az akkori jazzklub, s pár hónap múlva a kaszinó falai közé költözött. Bár a foglalkozások idővel megszűntek, az intézmény időről időre igyekszik jazzkoncerteket szervezni, s az állandó közönség igényelte azt, hogy rendszeresebbek legyenek ezek az alkalmak. Baráth Zoltán zenetanár és Domján Attila szervező eldöntötte, hogy útjára indulhat egy ilyen kezdeményezés. Baráth Zoltán beszédében kiemelte: a nagykanizsai jazzélet feltámasztása a céljuk, hogy minél több jazztanár és zenész álljon a jó ügy mellé és együtt tarthassanak improvizációs foglalkozásokat. Mindezt úgy, hogy közben együtt, jó hangulatban fejlődnek.

A VOSZ a cégek közötti kapcsolatot is szeretné erősíteni programjaival

Az együttműködés és a közösségépítés fontossága is szóba került a VOSZ Keszthely-Hévíz térségi gazdasági kerekasztal-beszélgetésén, amelyen a Balaton közelében működő cégek vezetői vettek részt. A fürdővárosi Hotel Európa Fitben tartott konferencia a kapcsolatépítést is szolgálta. Manninger Jenő, Keszthely polgármestere hangsúlyozta, a 35-40 ezres településegyüttes az életvitel s a gazdaság szempontjából egységként kezelendő, amelynek húzóágazata a turizmus. Ebben pedig a Balaton fővárosa az elmúlt két évben kimagaslóan teljesített, tavaly például több mint 340 ezer éjszakát töltöttek itt a vendégek, ami 40 százalékos növekedést jelent az előző évhez képest. Balogh Ádám, a VOSZ zalai elnöke elmondta, a megújult szövetség fő szándéka, hogy a kkv-szektort támogassa azzal a tudással, információbázissal, amellyel ezek a vállalkozások a multinacionális cégek versenyképességi szintjére, vagy annak közelébe emelkedhetnek.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában