Ez történt

2024.05.29. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

A képen a díjazottak, az első sorban: Németh László tulajdonos-ügyvezető (Németh-Fa Kft.), Tóth Ferencné, Kemes Zsuzsa (Patent Távfelügyelet Kft.), Laposa Julcsi, Cserép János tulajdonos-ügyvezető (Jánház Kft.). Hátsó sorban: Nagy Zoltán, Csonka Ferenc, Takács József, dr. Sifter Rózsa főispán, Latorcai Csaba miniszterhelyettes, Kovács Dezső, Pácsonyi Imre, Vágó Gábor telephelyvezető (Z. E. H. Energetikai és Építőipari Kft.) és Gura Béla tulajdonos-ügyvezető (Gura Nyomda Kft.)

Fotó: Pezzetta Umberto

Gazdasági fórum és díjátadás Zalaegerszegen

Gazdasági fórumot szervezett a Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a Mindszentyneumban. A hagyományokhoz híven elismeréseket nyújtottak át, valamint köszöntötték a Szakma Kiváló Tanulója és az Országos Szakmai Tanulmányi Versenyen döntős helyezést elért diákokat. A gazdasági fórumon dr. Latorcai Csaba, a Közigazgatási és Területfejlesztési Minisztérium miniszterhelyettese tartott előadást, melyben kifejtette: a kormány célja, hogy hazánk különböző térségei kiegyensúlyozottak fejlődjenek, s minden térségnek meg kell találni, majd fejleszteni a versenyelőnyét. A miniszterhelyettes előadásában a kormány területfejlesztési koncepcióját vázolta fel, s megemlítette a szeptemberben induló területfejlesztési szolgálatot. Hangsúlyozta továbbá, hogy erősíteni kívánják a határ menti térségeket, s kiemelte, hogy a gazdaságfejlesztés során előnyösebb régiókban gondolkodni, nem csupán városokban. A TOP+ forrásokból ebben a ciklusban a megye 61,3 milliárd, míg Zalaegerszeg 7,5 milliárd forinthoz jut, tette hozzá. A fórumot Kovács Dezső kamarai elnök nyitotta meg, dr. Sifter Rózsa főispán mondott köszöntőt, Balaicz Zoltán polgármester pedig a város fejlesztéseit, terveit ismertette.

Mini bölcsődét avattak Zalaegerszegen

Átadták Zalaegerszeg Andráshida városrészében a kétcsoportos, 16 férőhelyes mini bölcsődét, amit negyed milliárd forintból valósítottak meg. A rendezvényen részt vett Zsigó Róbert, a Kulturális és Innovációs Minisztérium miniszterhelyettese, aki hangsúlyozta, az elmúlt 14 esztendőben több mint harminc családbarát intézkedést hozott a kormányzat. Zalaegerszegen az eddigi négyről ötre emelkedett az önkormányzati fenntartású bölcsődék száma, mellettük öt családi bölcsőde működik. Jó hír, hogy Zala vármegyében folyamatban van további kilencven férőhely létrehozása, az építkezések elkezdődtek – mondta a miniszerhelyettes. Boros László, a kivitelező Z-Pannon Kft. ügyvezetője jelentette készre a 180 négyzetméteres épületet és a hozzá tartozó 420 négyzetméteres játszókertet. Az épület klimatizált, a legmodernebb alacsony hőmérsékletű sugárzó fűtési rendszert alakították ki, megújuló energiaforrásként továbbá napelem került a tetőre.

Könyvtárosok csapatépítője Nagykanizsán

A Magyar Könyvtárosok Egyesülete Zala Vármegyei Szervezetének nagykanizsai, zalaegerszegi, keszthelyi és lenti tagjai hétfőn a Csónakázó-tó partján tartották hagyományos közösségi programjukat. Az eseményre ellátogatott Balogh László polgármester is, aki aktív könyvtárlátogató olvasóként köszöntötte a város közössége nevében a vármegyei könyvtárosokat. A könyvtárosokkal együtt Zalában bíznak benne, hogy sokan látogatják a bibliotékákat, vagy épp töltenek le digitális köteteket. Az olvasás olyan lehetőség, mely megszínesíti az emberek életét. Bognár Csilla, a Magyar Könyvtárosok Egyesülete Zala Vármegyei Szervezet elnöke örül neki, hogy a nagykanizsai, zalaegerszegi, keszthelyi és lenti kollégák ilyen nagy számban képviseltették magukat. Túráztak, vetélkedőn vettek részt és beszélgettek.

Keszthely és térsége fiataljait júniustól ismét a kórházban látják el

Június 1-jétől hétvégente és ünnepnapokon, napi hat órában újraindul a Keszthelyi Kórházban a gyermekorvosi ügyelet a Balaton fővárosában. Manninger Jenő, Keszthely polgármestere előrebocsátotta, fontosnak tartották, hogy a városban ismét legyen a hétvégén is gyermekorvosi ügyelet, amely a környező települések fiataljait, családjait szolgálja. Dr. Boldizsár Erzsébet gyermekorvos, képviselőjelölt felelevenítette, tavaly november 1-jétől az egész országban átszervezték az orvosi ügyeleteket, ami Keszthelyt hátrányosan érintette, hiszen megszüntették a gyermekorvosok által fenntartott rendszert, s a fiatalok ellátása a kórházban működő központi ügyelet feladata lett. Korábban átlagosan 15-20 ifjút láttak el egy-egy ügyeleti napon, a nyári főszezonban pedig, amikor a térségben akár 100-110 ezren tartózkodnak, ez a szám jóval nagyobb is lehetett.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában