Több társát is megmentette

2024.05.09. 12:30

110 éve született vitéz Szabadi Béla - fotógaléria

Születésének 110. évfordulóján szerdán a nagykanizsai Tripammer utcai temetőben található nyughelyénél emlékeztek meg vitéz Szabadi Béla címzetes karpaszományos őrmesterről.

Benedek Bálint

A 110 évvel ezelőtt született hős, Szabadi Béla sírjánál rótták le kegyeletüket az emlékezők, balról: Balogh László, Huszár András és dr. Polay József

Fotó: Szakony Attila

A sírkertben a katonahősök emléke előtt tisztelegtek a Honvéd Hagyományőrző Egyesület Zala vármegyei szervezete és a Thúry Vitézlő Oskola tagjai, a Kanizsa Lovasklub SE hagyományőrző huszárjai, a murakeresztúri Zrínyi Kadétok Hagyományőrző Egyesület fiataljai, valamint a Vitézi Rend képviselői.

Az eseményt Huszár András amatőr történelemkutató szervezte. Beszédében elmondta: Nagykanizsa és a történelmi Zala vármegye komoly katonai hagyományokkal rendelkezik, elég csak végignézni a jelenlévő hagyományőrzőkön, és megelevenedik a szemük előtt a történelem.

- A hős Szabadi Béla 110 évvel ezelőtt május 8-án született Nagykanizsán - folytatta. - Tanulmányait követően tisztségviselőként helyezkedett el az Angol-Magyar Bank Részvénytársaságnál. Katonai szolgálatát Nagykanizsán kezdte, majd a pécsi 38. gyalogezrednél folytatta a második világháborút megelőző bizonytalan és forrongó időkben. Kárpátalja visszavétele során heves harcok bontakoztak ki Kiskolon térségében, melyek során kulcsfontosságú volt a magaslatok feletti uralom megszerzése. Ekkor állt katonái élére Szabadi Béla, és dacolva a rá zúduló komoly ellenséges tűzzel, tört előre. Bebizonyította, hogy kritikus helyzetekben egy ember hősiessége és példamutatása is képes változtatni a dolgok menetén, hiszen katonái – látva bátor fellépését - követték őt a csatában és oroszlánokként küzdöttek. Végül Szabadi Béla súlyos lőtt sebet szerzett, amelybe egy héttel később, 1939. április 2-án belehalt. Földi maradványait hazaszállították, hogy szülővárosában aludhassa örök álmát.

Hozzátette: bátorsága és önfeláldozása elismeréseként posztumusz a Magyar Arany Vitézségi Érmet adományozták részére, amely kitüntetés rangját jelzi, hogy mindössze 40 kivételesen bátor magyar katona érdemelte ki a második világháború éveiben. Közülük ketten származtak Zala vármegyéből, Szabadi Béla mellett a zalaszentgróti illetőségű Pataky – született Pilipár – Dezső őrmester. Neve – sok más hőséhez hasonlóan – hosszú évtizedekre tiltólistára került, száműzték még a kollektív tudatból is. A kommunista rendszer bukását követően pedig a feledés homálya, illetve a közöny nehezítette meg, hogy megismerhessük őt. Eddig, hiszen itt az idő, hogy a mai generáció megismerje ezeket a neveket, akik példaképek lehetnek.

Fotó: Szakony Attila

Ezt követően Balogh László polgármester szólt az emlékezőkhöz. Beszédében leszögezte: a katona az igazi láthatatlan hős. Békeidőben, ha jól megy a sora a világnak, akkor ő az, aki értékeink és az emberi kultúra védelmében megteremti a nyugalom hitét a közösségek számára.

- Mint hajdani katonaváros, valamint iskola- és polgárváros, Nagykanizsa egész történelme során a helytállásban, a fegyelmezett szolgálatban, a jellemformáló és értékteremtő munkában hitt - tette hozzá. - Ekképp viszonyulunk katona hőseinkhez, közöttük vitéz Szabadi Bélához, aki Kárpátalja visszavételénél veszítette fiatal életét. Hősi halált halt, miközben több társát is megmentette. Azért emlékezünk, hogy a feláldozott élet által megóvott értékek megőrződjenek a jövőnek.

A család részéről pedig unokaöccse, dr. Polay József, a Nagykanizsai Kereskedelmi és Iparkamara elnöke szólt az egybegyűltekhez.

- A hazaszeretet mellett a család szeretete és védelme határozta meg az életünket - mondta. - Tisztviselőként dolgozott az Angol-Magyar Bank Részvénytársaságnál, de fiatalemberként mégis úgy érezte, a hazaszeretete erősebb, ezért bevonult. Mindössze 25 évet élt, mindenki csak jó emlékeket őrzött róla, nagyszerű emberként, hősként, a hazája védelmezőjeként emlegették.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában