A jövő energiája a zalai megyeszékhelyen

2024.05.06. 11:17

Zalaegerszegen tesztel hidrogén-üzemanyagcellás autóbuszt a HUMDA és a Volánbusz

A főváros vonzáskörzetében közlekedő hidrogén-üzemanyagcellás autóbusz mellett 2024 májusában Zalaegerszeg helyi közlekedésében tesztel egy Solaris Urbino 12 hydrogen típusú autóbuszt a Volánbusz. A próbaüzemre a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. egy éven át tartó demonstrációs mintaprojektjének keretében kerül sor.

Zaol.hu

Május 4. és 30. között egy hidrogénmeghajtású, Solaris Urbino 12 hydrogen típusú járművet próbálhatnak ki az utasok Zalaegerszeg helyi közlekedésében

Forrás: Volánbusz Zrt.

A Volánbusz Zrt. közlése szerint a magyar gazdaság jövője a zöldenergia, a kormány ezért a hidrogéntechnológia népszerűsítését és elterjedését is ösztönözni kívánja. A hasznosításra rövid távon leginkább alkalmas terep a közlekedés. 

A 12 méteres, háromajtós, légkondicionált Solaris Urbino 12 hydrogen 29 ülő és 58 álló utas egyidejű szállítására alkalmas
Forrás: Volánbusz Zrt.

Kísérleti projektjében a HUMDA a közösségi közlekedésben történő felhasználás lehetőségeit vizsgálja: Zalaegerszeg és a fővárosi agglomeráció mellett Győrben, Debrecenben, Kecskeméten, Kaposváron és Miskolcon is időszakosan forgalomba álltak, illetve állnak majd hidrogén-üzemanyagcellás buszok. A demonstrációs mintaprojekt keretében 2024. május 4. és 30. között egy hidrogénmeghajtású, Solaris Urbino 12 hydrogen típusú járművet próbálhatnak ki az utasok Zalaegerszeg helyi közlekedésében a Volánbusz honlapján elérhető menetrend szerint. Május 23-án és 24-én a Greentech Zöld Energia és Fenntarthatóság Szakkiállításon és Konferencián is találkozhatnak a járművel az érdeklődők, egy BYD K9UD típusú elektromos és egy MAN Lion’s City 12 G típusú gázüzemű autóbusz mellett. 
A hidrogénmeghajtású busz az Energiaügyi Minisztérium támogatásával és a Széchenyi Egyetemi Csoporthoz tartozó HUMDA Magyar Mobilitás-fejlesztési Ügynökség Zrt. közreműködésével áll forgalomba. A 12 méteres, háromajtós, légkondicionált Solaris Urbino 12 hydrogen 29 ülő és 58 álló utas egyidejű szállítására alkalmas. A Prim-Vol Trade Kft. által biztosított buszban egy 70 kW teljesítményű hidrogén-üzemanyagcella kapott helyet. A hidrogén és a légköri oxigén kémiai reakcióba lép egymással, aminek eredményeként víz és elektromos energia keletkezik, károsanyag-kibocsátás nélkül. A járművet egy ZF AVE 130 típusú integrált elektromotor hajtja. A busz a tetején elhelyezett, összesen 1560 liter össztérfogatú kompozit hidrogéntartályok egyszeri feltöltésével 350-400 kilométert képes megtenni. A tartályokban összesen 36,8 kilogramm hidrogéngázt lehet tárolni 350 bar nyomáson. A zöldhidrogént a Messer Hungarogáz Kft. szolgáltatja, az autóbusz töltése a Volánbusz zalaegerszegi telephelyén történik. 
Környezetünk védelme szempontjából alapvető fontosságú a szén-dioxid-kibocsátás csökkentése, ezért a Volánbusz folyamatosan végez utasforgalmi próbákat különböző típusú, alternatív meghajtású autóbuszokkal. A társaság 2022 februárjában Kőbánya-Kispest és Vecsés között már sikerrel tesztelte ezt a járműtípust is. Az elektromos, illetve hidrogén-üzemanyagcellás próbaüzemek során szerzett üzemeltetési tapasztalatok elengedhetetlenek a Volánbusz meglévő zöldflottájának további bővítéséhez is.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában