Jelképes helyszínen

2024.06.05. 08:00

A szlovén-magyar határon emlékeztek a nemzeti összetartozás napján

A magyar-szlovén határ mentén, a 469. számú határkőnél tartott megemlékezést kedden Lenti önkormányzata és a lenti Honismereti Egyesület a nemzeti összetartozás napja alkalmából.

Korosa Titanilla

Horváth László polgármester (balról a második) mondott beszédet a megemlékezésen

Fotó: Korosa Titanilla

A program kezdetén Szekeres Frigyesné szavalata hangzott el, ezután Horváth László, Lenti polgármestere mondott beszédet s idézte gróf Apponyi Albert több mint száz évvel ezelőtt megfogalmazott gondolatait, majd így folytatta: 
- Sokszor próbálták kiirtani a magyarokat, de ilyen előre eltervezett és törvénybe iktatott pusztítás, mint 1920-ban, korábban nem történt – mondta. - Vagy lehet, hogy mégis? Hiszen még 906-ban meghirdette Európa, hogy a magyarokat el kell pusztítani. Aztán a pozsonyi csatában a magyarok Árpád vezetésével megverték Európa egyesített seregét, és egy évezreden át tartották meg elődeink a Szent Korona országát a Kárpát-medencében, míg Trianonban a nagyhatalmak meg nem csonkították. Történészek a mai napig is vitatják, hogy mi volt a végzetes esemény oka. Az viszont tény, hogy az Osztrák-Magyar Monarchia széthullása utáni polgári forradalom, majd az azt követő tanácsköztársaság zűrzavaros időszakában nem volt olyan kormánya az országnak, mely kellő súllyal képviselhette volna a magyar érdekeket a háború lezárására induló tárgyalások idején.

Megemlékezett arról is, hogy az Országgyűlés 2010-ben léptette hatályba a nemzeti összetartozásról szóló törvényt, ami történelmi jelentőségű tett. Majd gondolatait azzal zárta, hogy amíg a magyarság egészében megvan az összetartozás tudata, az egymásért érzett felelősség és a határon átnyúló személyes kapcsolat, segíthetjük együtt Trianon döntéseinek feldolgozását. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában