Állambiztonsági hétköznapok

2024.06.08. 07:00

Elemezték az ügynöki jelentéseket, telefonlehallgatást, levélellenőrzést végeztek

A nagyobb és összetettebb állambiztonsági akciók mellett – melyekből vidéken, például Zalában, nem sok akadt a Kádár-kor utolsó évtizedeiben – a munka legnagyobb részét a napi rutinfeladatok tették ki, úgy mint az ügynöki jelentések elemzése, „hálózatfejlesztés”, telefonlehallgatás, levélellenőrzés, „tanulmányozás” vagy éppen a névtelen levelek szerzőinek, falfirkálók, röplapozók kilétének felderítése.

Káli Csaba

Az államvédelem és az állambiztonság megyei szerveinek székháza az 1950-es évek elejétől 1967-ig Zalaegerszegen, a Mártírok úton Fotó: MNL ZVL

Az államvédelmi, majd 1956 után az állambiztonsági szervek összességében jelentős apparátussal dolgoztak, minden bejelentést, gyanús jelet meglepő alapossággal vizsgáltak ki, igyekeztek minden szálat elvarrni. Zalában a megyeszékhelyi központ mellett minden más városban és járási székhelyen, az ottani rendőrkapitányságokon belül léteztek állambiztonsági kirendeltségek, de ezen felül az olajvidék központjaiban, illetve a határőrségeknél és a honvédségi egységeknél is jelen voltak a belügyi, katonai titkosszolgálatok. A személyi állomány fokozatos professzionalizációja mellett a titkosszolgálatoknál az 1960-as évek elejére, közepére alakultak ki azok a szervezeti keretek, amelyek a rendszerváltásig fennálltak. A Belügyminisztérium III. Főcsoportfőnöksége rejtette a titkosszolgálatot, mely a fővárosi központ mellett a közigazgatási hierarchiának megfelelően a megyékben is megjelent, de lényegesen egyszerűbb struktúrában. Ennek megfelelően minden megyei rendőr-főkapitányságon létrehozták az állambiztonsági szervet, amely alapvetően két osztályból és több alosztályból, csoportból állt. A megyékben sehol nem hoztak létre hírszerző osztályt, hanem csak kémelhárító, vagyis a III/II., és a belső reakciót elhárító – legismertebb – III/III. osztályt. Ezek mellett működött még a vizsgálati csoport és a technikai, valamint a levélellenőrző csoport.

A megyei állambiztonság vezetője a rendőrfőkapitány állambiztonsági helyettese volt, az apparátus székhelye pedig az 1950-es évek elejétől 1967-ig Zalaegerszegen a Mártírok útja 5–7. számú épületben volt, majd a rendőr-főkapitányság új, Balatoni úti épületének elkészülte után oda került át.
Az állambiztonsági apparátus, ahogy elődje, az államvédelem is a kezdeti időkben igen nagy fluktuációnak volt kitéve, mely még a hetvenes évek végén is jellemző volt. 1976 és 1980 között a III/II. (kémelhárító) osztály személyi állományának 54%-a, míg a III/III. (belső reakciót elhárító) osztály 63%-a cserélődött ki. Ugyanebben az időben az átlagéletkor 40-ről 33-ra, míg az átlagos szolgálati idő 17-ről 9,5 évre csökkent. 1980-ban például 5 vezető, 10 főtiszt, 12 tiszt, 4 zászlós és 4 egyéb nyílt munkatárssal rendelkezett a zalai állambiztonság. Ezen felül számítottak az úgynevezett szigorúan titkos (SZT) állományú tisztek, valamint a titkos megbízottak és titkos munkatársak, vagyis a hálózati személyek, köznapi nevükön az ügynökök, illetve társadalmi kapcsolatok (intézmények és vállalatok vezetői), akik lazábban, ad hoc jelleggel, szükség szerint működtek együtt az állambiztonsági szervekkel. Példának okáért 1981-ben a zalai állambiztonság 147 hálózati személyt „tartott” és 17 SZT-tiszt állt a rendelkezésére a legfontosabb intézményeknél, hivataloknál, vállalatoknál.

Az ÁVH vizsgálati dossziéi Fotó: MNL ZVL 



A III/II. osztály (kémelhárítás) feladata volt többek között a katonai objektumok védelme, diplomaták mozgásának figyelése, kiemelt vállalatok ellenőrzése, titokvédelem, idegenforgalom szűrése, figyelése, amnesztiában részesültek figyelése, külföldi (emigráns) propaganda felderítése, hárítása és a prevenció, ami például iskolai órák tartásában is megnyilvánult. A III/III. osztály feladata pedig főként a kulturális és egyházi területen jelentkező „belső ellenség” elhárítása, az ifjúság „védelme”, valamint a korábbi politikai elítéltek figyelése volt. Az eszközök tekintetében a hálózati személyek és a szigorúan titkos állományú tisztek mellett a megyében 21 úgynevezett T-lakás (titkos lakás) is a szolgálat rendelkezésére állt, ahol a tartótisztek találkozhattak az ügynökeikkel és megbeszélhették nyugodt körülmények között az új feladatokat, megbízásokat, átadhatták a jelentéseket, tárgyi eszközöket. Az ügynöki ténykedés és a vizuális megfigyelés mellett fedettebb hírszerzési mód volt a szakzsargonban 3/a rendszabálynak nevezett telefonlehallgatás és a K-ellenőrzésnek titulált levélfelbontás.

Ahogy említettem, a munka javát a kisebb rutinfeladatok tették ki. Ilyen volt például a röplapozás felderítése, amely nem sűrűn és nem szervezetten fordult elő, leggyakrabban kézzel, tollal írt cetlik voltak ezek, amelyeket postaládákba vagy éppen autók szélvédőjére, ablaktörlőjére tettek ki. Ritkán sikerült a tényleges elkövetők nyomára bukkanni, de minden ügyet dokumentáltak és megvizsgáltak. Ugyanígy jártak el a falfirkák esetében is, amelyek a náci jelképektől kezdve a rendszert és azok vezetőit gyalázó szövegekig bezárólag széles spektrumon mozogtak. Az állambiztonsághoz kerültek a párt- és állami vezetőknek küldött fenyegető levelek is, de a vonatok mellékhelyiségében talált feliratok sem kerülték el a belső elhárítás figyelmét. Utóbbi esetekben például a vonat minden vasutas dolgozóját kikérdezték, a firkákat gondosan lefotózták, colostokkal lemérték, minden nyomot rögzítettek, az előzményekkel összehasonlították a vizsgálati anyagot. Különös gonddal vizsgálták – főleg az ünnepek alatt/után – a rendszer jelképei ellen elkövetett „támadásokat”, mint például a vörös zászlók letépését, esetleg meggyújtását vagy más módon történő „meggyalázását”. A feladat végrehajtását a túlbiztosítás jellemezte, melynek keretében a nyilvánvaló pletykáknak, fals információknak is utánajártak.

Nem az állambiztonsági szervek munkatársai, hanem beszervezett postai dolgozók végezték a levélellenőrzést, ami a nagyobb városok főpostáin történt. Ők ezért fizetés-kiegészítést kaptak, az 1980-as évek végén általában havi ezer forintot. Külön érdekesség, hogy a szocialista kori állambiztonságnak ez az eleme, más célközönség ellen fordulva, de tovább élt, így például már a rendszerváltás után, még 1990 decemberében is – ahogy évekkel korábban – ugyanaz a tiszt, ugyanannak a „titkos kapcsolatnak” engedélyezte a fizetés-kiegészítés további folyósítását…

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában