Összefoglaló

2024.06.21. 17:00

Ez történt – Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

A Széchenyi István Egyetem előkészítő képzésén 38-an vettek részt

A műszaki pályaorientáció elősegítését, s nem utolsósorban a felvételi pontbeszámítást szolgálta a Széchenyi István Egyetem Zalaegerszegi Innovációs Park által szervezett egyetemi előkészítő képzés, amelyen négy helyi középiskolából vettek részt diákok. A sikeres vizsgát tevőknek csütörtökön adták át az okleveleket. A kurzus során a diákok a Széchenyi István Egyetem duális képzéseibe, tanyanyagaiba kaptak betekintést, megismerve elvárásokat is, attól függően, hogy járműipari mérnök, gépész- vagy villamosmérnök szakon kívánnak továbbtanulni náluk. Erről Tóth-Pákozdi Renáta, a Széchenyi István Egyetem Zalaegerszegi Innovációs Park munkatársa beszélt. Elmondta, hogy a Kölcsey- és a Zrínyi-gimnáziumból, valamint a Ganz- és a Csány-technikumból érkeztek 10-12. évfolyamos diákok, összesen 38-an az egyetemi előkészítő képzésre.

Létrejött a zalaegerszegi horvát nemzetiségi önkormányzat

Először létesült horvát nemzetiségi önkormányzat Zalaegerszegen. A június 9-i önkormányzati választásokon a zalaegerszegi horvát választási névjegyzékben 18 fő szerepelt, közülük 15-en mentek el szavazni. A Nemzeti Választási Bizottság 3 főben határozta meg a megválasztható képviselők számát, a Hrvati-Horvátok Egyesület e három helyre négy jelöltet indított. A választás eredményeként mandátumot szerzett dr. Kovács Enikő, Szekér Éva és Mihovics József. A megbízólevelek csütörtöki átvétele után a három képviselő elmondta, terveikkel, jövőbeni rendezvényeikkel szeretnék erősíteni a horvátok zalaegerszegi jelenlétét, programjaikkal Horvátország és szűkebb hazánk kapcsolatait is erősítenék.

A Hortobágyra elhurcoltakra emlékeztek a nagykanizsai vasútállomáson

A nagykanizsai vasútállomáson az önkormányzat és a Hortobágyi Kényszermunkatáborokba Elhurcoltak Egyesülete szervezett főhajtást csütörtökön, melyen a mintegy tízezer ártatlan ember 1950 és 1952 közötti elhurcolásáról emlékeztek meg. A nemzetet ért traumára emlékeztetni kell a mai generáció tagjait, fogalmazott beszédében Balogh László polgármester. – A nagykanizsai vasútállomáson már van egy tábla, de jó lenne, ha lenne méltó emléke a városunkban e szomorúságnak, mert Kanizsa, sajnos fontos helyszíne volt az elhurcolásnak. Cseresnyés Péter, a térség országgyűlési képviselője kifejtette: a bevagonírozás volt az elcsalt, úgynevezett „kékcédulás” választásokon hatalomra került bábkormány bosszúja az osztályellenségnek kikiáltott emberek ellen, akiknek általában nem volt más bűnük, mint az, hogy másként gondolkodtak, mint amit a kommunista diktatúra elvárt.

Nagykanizsai és keszthelyi diákokat ismertek el

A Matematikai Tehetségekért Alapítvány és a Pannon Egyetem Műszaki Informatikai Kara az Erdős Pál Matematikai Tehetséggondozó Veszprémben tartotta tanévét záró legeredményesebben dolgozó diákjainak ösztöndíjátadó ünnepségét. Az idei tanévben legeredményesebb 10 diák fejenkénti 100 ezer forintos ösztöndíjának átadását már második alkalommal tartották meg. Mivel sokkal több kiváló eredmény született a tanévben, ezért további 9 tanuló kapott még különböző mértékű ösztöndíjat és könyvjutalmat az alapítványtól. Három nagykanizsai és két keszthelyi diák is van a díjazottak között, mondta dr. Pintér Ferenc, a Matematikai Tehetségekért Alapítvány elnöke. A kanizsai Batthyány-gimnáziumból Patard Máté, Dancsák Dénes 12. osztályos tanulók mellett a 9. osztályos Göntér Jenni Lizandra is részesült az elismerésben. A keszthelyi Vajda-gimnáziumból pedig Pózvai Anna és Szabó Mátyás 10. osztályosokat ért a megtiszteltetés.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában