A zalaegerszegi Falumúzeumban

2024.06.18. 18:00

Gyermeknap a zalai gyermekotthonokban lakóknak – videó

A zalai gyermekotthonokban lakók számára első alkalommal szerveztek június 18-án, kedden egész napos, a nyári szünet kezdetére időzített gyermeknapi programot a zalaegerszegi Göcseji Falumúzeumban, melyen hat intézményből, és lakásotthonokból összesen 130 kisgyermek vett részt. Zalaegerszeg, Nagykanizsa, Lenti, Letenye, Zalaszentlászló és Nagyrécse otthonaiból érkeztek a gyerekek kísérőikkel.

Arany Horváth Zsuzsa

Gergelytóth Zsófia a rendőrségi ügyességi feladatok állomásán a "részegszemüveget" próbálta ki Fölnagy Alíz rendőrőrnagy segítségével

Fotó: Pezzetta Umberto

A Falumúzeum és a Gyermekvédelmi Központ Zala Vármegye közt létrejött, a környezettudatosságra nevelést segítő és az identitást erősítő célzatú megállapodás tette lehetővé, hogy a gyerekek megismerjék a zalai falusi életet és munkálatokat bemutató skanzen értékes ritkaságnak számító portáit, valamint kisállatait. A játékos feladatok teljesítése során végigjárhatták a falusi életforma színtereit, melynek végén a tíz csapatban versengők közt győztes is hirdettek. A legkisebbek számára babaudvart rendeztek be a rendezvény szervezői. A programhoz csatlakozott a Zala Vármegyei Rendőr-Főkapitányság is. Tavaly a nagykanizsai Csónakázó-tó volt a hasonló gyermekvigasság helyszíne, mivel a nevelőik ezekkel a programokkal is igyekeznek megmutatni az otthonokban nevelődők számára Zala szépségeit.

A gyereknapi programot Horváth Gyöngyi intézményvezető (Gyermekvédelmi Központ Zala Vármegye) és Lőrincz Brigitta, a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatóság Zala Vármegyei Kirendeltsége igazgatóhelyettese, valamint Varjú András, a Göcseji Falumúzeum igazgatója nyitotta meg. Mindhárman hangsúlyozták, ez a nap a gyerekekről szól, akik a jövő zálogai, akik mosolyt csalnak az arcunkra, akik életünk legfontosabb részei, akik újra átélhetővé teszik az élet örömeit, akik a közös élményekkel emlékezetes napot visznek magukkal. Varjú András külön kiemelte a gyerekek nevelőinek, gondozóinak áldozatos munkáját, s arra kérte a gyerekeket, vegyék birtokba a falumúzeumot. (A skanzent ezen a napon térítésmentesen vehette igénybe a gyermekotthon.) Lőrincz Brigitta lapunknak elmondta, intézményeken kívüli élményekkel is szeretnék gazdagítani a rájuk bízottak gondtalan gyerekkorát.

A játékok indulása előtt két bátor kisdiáktól néptánc szólót és mesét is hallhattak a résztvevők, majd a csapatok a csatakiáltásuk bemutatása után hozzáláttak az állomások végigjárásához.

 Az intézmény lakásotthonaiból, gyermekotthonaiból egyenként 20-20 fő gyermek és 6-6 fő kísérő, összesen 130 fő töltötte a skanzenben a napot. 

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában