A Partitúra-lapszámból az is kiderül: barbárság-e oratóriumot írni a 21. században?

2024.06.05. 07:00

A Hévíz folyóirat értéke a fürdővárosnak

Bemutatták a periodika idei első, Partitúra-számát a városházán. A Hévíz folyóirat ezúttal arra keresi a választ: mi a szférák zenéje, barbárság-e oratóriumot írni a 21. században, s egyáltalán, kié a zene?

Péter B. Árpád

Öles léptekkel a következő 30 év felé. A Hévíz-folyóirat bemutatóján (b-j) Szálinger Balázs, Papp Gábor, Vajna Ádám és Fehér Renátó

Fotó: PBÁ

Papp Gábor polgármester emlékeztetett, Zala vármegye legrégebbi, immár 31 éves folyóirata mindig az önkormányzat támogatásával jelent meg, és hatalmas értéket képvisel. Utódainak azt ajánlotta: a jövőben is támogassák, segítsék a Hévíz folyóirat működését.

Hévíz
Ez egy csodálatos történet. A hévízi bemutatón (b-j) Szálinger Balázs, Papp Gábor, Vajna Ádám és Fehér Renátó
Fotó: PBÁ

A Hévíz sikerei

– Érdemes volt folytatni elődeink munkáját. Nagyon nehéz időket éltünk meg a kiadás kapcsán, de a sikerek kül- és belföldön, a Kárpát-medencében vagy akár a Göteborgi Könyvvásáron, továbbá a megjelent antológiák mind azt igazolják: megérte a sok erőfesztítés és a Hévíz által biztosított forrás – szögezte le a városvezető.

Fókuszban a komolyzene

Fehér Renátó főszerkesztő felelevenítette, 2022 óta adott tematika mentén épülnek fel az egyes lapszámok. A mostani, Partitúra címet viselő Hévíz fókuszában a kortárs és a klasszikus komolyzene áll – de nem hagyományos, vagy ha tetszik: merev módon.

– Van szó egyfelől a népzenéről, a zenetanításról, s arról is: a zene részese mindannyiunk életének. Olvashatunk a Kodály-hagyományról, eszményről, arról a nemes célról, hogy mindenkihez közel kell vinni a muzsikát, ugyanakkor bemutatjuk a kortárs tapasztalatot is: ezt szolgálja az Esterházy Péter és Eötvös Péter közös operájáról szóló esszé – fogalmazott a főszerkesztő.

Hangszer és műnem

– A líra kifejezés eredetileg egy hangszer neve, s van olyan írás a Partitúra-lapszámban, amelyben a nyelv és a költészet zeneiségével játszik a szerző, bemutatva: mennyiben hasonlíthat egy kortárs zeneműhöz, darabhoz ez a fajta töredezett nyelv, s hogy valójában a töredezett zenei struktúrák hasonlóképpen működnek – tette hozzá a városhoz sok szállal kapcsolódó Vajna Ádám szerkesztő.

Szálinger Balázs korábbi főszerkesztő ma is segíti az alkotóközösség munkáját. A hagyományok időről időre megújított értékére hívta fel a figyelmet.

Írások és alkotók

Néhány izgalmas olvasmány az idei első lapszámból:

Biró Zsombor Aurél: Visszatérő álmom, hogy apám vállán ébredek (regényrészlet)

Kustos Júlia: Terveink és változások; Júlia

Balla Gergely: Minden kalpa egy ütem

Szatmári Áron: Négy töredék a Hallelujáról

A következő 30 év

– Nem kifejezetten szépirodalmi, hanem kulturális folyóiratról beszélünk, vagyis az utánunk következők szélesebbre nyitották az ajtót, mint mi, Cserna-Szabó Andrással. Ugyanúgy foglalkoznak fiatalokkal s megmaradtak a lokális ízek is, tehát a legjobb úton halad a lap a következő 30 év felé. Bízom benne, ezt a város is így gondolja, hiszen van mire büszkének lenni – szögezte le Szálinger Balázs József Attila- és Babérkoszorú-díjas költő.

Az elismert alkotó kijelentette: ez egy csodálatos történet, főként azért, mert a fürdőváros önerőből, pályázati forrás nélkül adja ki a lapot, s vigyáz rá, immáron három évtizede.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában