A skill laboratóriumba is ellátogattak

2024.06.27. 11:30

Kisinas tábor: a szakmákkal ismerkednek a gyerekek Zalaegerszegen

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara által szervezett zalaegerszegi Kisinas tábor résztvevői a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház skill laboratóriumába is ellátogattak szerdán. A pályaválasztás előtt álló 6. és 7. osztályos általános iskolások diagnosztikus és terápiás eljárásokkal ismerkedtek szimulációs eszközök segítségével.

Antal Lívia

Ismerkedés a skill laboratóriummal a Kisinas táborban: Korcsmárné Nagy Ágnes gyermekápoló Papp Hannának, Magyar Dórának és Kalmár Annának azt szemlélteti, hogy a normál súlyú babák mellett a koraszülöttek jóval kisebb súllyal jönnek a világra

Fotó: Antal Lívia

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara a már hagyományosnak számító Kisinas táborát azzal a szándékkal szervezi meg, hogy a pályaválasztás előtt álló gyerekek érdeklődését felkeltse a szakmák iránt. A zalaegerszegi csoport 30 tagja a héten valamennyi helyi technikumba ellátogat az iparkamara pályaorintációs munkatársai kíséretében, ahol az intézményekben folyó duális képzésekről tájékoztatják őket. Szerdán a ZSzC Széchenyi István Technikumot, valamit a Deák Ferenc Technikumot keresték fel Zalaegerszegen. A délutáni program részeként jártak a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház skill laboratóriumában, amely az orvosok, egészségügyi szakdolgozók, orvostanhallgatók és a leendő ápolók képzésében duális gyakorlati helyként működik.

kisinas
Vadas Zoltánné Aranka egészségügyi gyakorlatvezető segítségével gumikesztyűből és szívószálból légzőrendszert készítettek a kisinasok
Fotó: Antal Lívia

A kisinasok a kórházi Hamupikőke szerepébe is bújhattak

A kamarai emblémás pólókba öltözött gyermekeket három csoportba osztották, és három helyszínen várt rájuk feladat Vadas Zoltánné Aranka diplomás ápoló, egészségügyi gyakorlatvezető, Korcsmárné Nagy Ágnes gyermekápoló, Pais Eszter altató asszisztens és Oroszlán Máté gyógytornász segítő közreműködésével. A skill labor előterében gyógytornán vettek részt. Az egyes demonstrációs teremben ápolási feladatokkal ismerkedtek, műtős ruhát vettek fel, injekciót adtak be, csecsemőt öltöztettek, illetve kórházi Hamupipőkét játszhattak, vagyis „részeg” szemüveggel kellett gyógyszereket kiszedni csipesszel egy tálból.

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara idén június 24-28. között rendezi meg a már hagyományosnak számító Kisinas táborát. Ebben az évben két helyszínen zajlanak a programok egy-egy turnusban. Zalaegerszegen 30 fő, Nagykanizsán 27 fő jelentkezett kisinasnak, velük a pályaorientációs munkatársak felkeresik a szakképző intézményeket, néhány duális képzőhelyet, valamint csoportos foglalkozások keretében is segítik az ágazatok és a szakmák megismerését.

A helyes kézmosástól a laparoszkópos technikáig

A kettes demonstrációs teremben a helyes kézmosást tanulták meg, amelynek minőségét kézszkenner segítségével ellenőrizték. Kipróbálhatták a minimál invazív műtéti eljárások alapját jelentő laparoszkópos oktatógépen az epekő eltávolítását. Az úgynevezett magas hűségű Apolló oktatóbabán szívműködést, légzést és pulzust vizsgáltak. Technikai feladatként légzőrendszert készítettek gumikesztyűből és szívószálból. Végül pedig elfogyasztották a kórházi teát és pogácsát, amivel megkínálták őket.

Bizony nagyon oda kell figyelni a gyógyszerelésre. Ezt próbálták „részeg” szemüveggel nehezítve a kisinasok
Fotó: Antal Lívia

A Kisinas tábor a pályaválasztásban segíti a gyerekeket

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara pályaorientációs munkatársai, Mazzagné Borsos Andrea, Szép Szilvia és Virághné Ujj Ilona vezető tanácsadó kísérte el a gyerekeket a skill laborba. Papp Hanna, Magyar Dóra és Kalmár Anna az alsónemesapáti iskola hetedikesei még nem tudják, milyen pályát válasszanak. Úgy vélik, hogy a döntésben segítségükre lesznek a táborban szerzett tapasztalataik.

A Zala Vármegyei Kereskedelmi és Iparkamara idei Kisinas tábora pénteken zárul Zalaegerszegen és Nagykanizsán is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában