Az Okos Falu nem csak digitalizálást jelent

2024.06.05. 09:30

LEADER akciócsoportok tanácskoztak Nagypáliban

Közösségi képzést és tanácskozást tartottak kedden a nagypáli Ökocentrumban a hazai LEADER helyi akciócsoportok képviselői számára az Okos falu program sikeres megvalósítása érdekében, amely stratégiaalkotásra készítette fel a Nyugat-dunántúli régió vidékfejlesztési szakembereit, megosztva a résztvevőkkel az Európai Unió Smart Rural projektjeinek nemzetközi tapasztalatait.

Arany Horváth Zsuzsa

Nagy Attila, Ocskó Edina, Páliné Keller Csilla, Rózsás Miklós, a Göcsej-Zala-mente Leader Egyesület munkatársa, Gyarmati Antal és Köcse Tibor a tanácskozás elején

Fotó: Pezzetta Umberto

Az Okos Falu intézkedési terv, illetve stratégia helyi szintű megvalósításával kapcsolatos kérdések megvitatása és a meglévő tudásanyag és módszertan átadása került a tanácskozás középpontjába, amelyet a házigazdák képviseletében Köcse Tibor, Nagypáli polgármestere nyitott meg. A konferencia előtt lapunknak elmondta, Nagypáli élen jár a digitalizációban, de az új lehetőségek megismerése napi feladata a településeknek. A község két éve pályázatot nyert a "digitális falu" programban, így ott már elindultak a digitalizációs folyamatok: így vezérlik az energiatermelés adatgyűjtését, de például drón segíti a polgárőrséget a falu biztonságának biztosításában.  A tanácskozást üdvözölte Gyarmati Antal, a szervezésben részt vállaló  Göcsej-Zala-mente Leader Egyesület elnöke, Zalalövő polgármestere is, jelezve, a kor jól használható vívmányai a falvak számára is sokféle fejlesztési lehetőséget nyújthatnak.

Az egész napos, műhelybeszélgetésekkel zárult konferencia a nemzetközi szinten megvalósuló, az E40 elnevezésű szervezet által koordinált Smart Rural projektek európai tapasztalataira és módszertanára épített, erről Ocskó Edina, az E40 vállalkozás képviselője beszélt a megjelenteknek. Beszámolójában választ kaphattak a jelenlévők arra a kérdése, hogy mi az Okos Falu, mik voltak a EU Smart Rural projektjeinek legfontosabb eredményei és tanulságai. Az E40 már két nemzetközi EU-s projektet vezényelt le az elmúlt két évben, ennek tapasztalatairól is szólt. Az Okos Falu valójában közösen kialakított, a társadalmi együttműködési innovációt célzó stratégia megalkotását jelenti, ehhez közös, együttesen elfogadott vízió szükséges. A nemzetközi gyakorlat is mutatja, sok múlik azon, hogy egy adott településen, vagy településcsoportban a vezető személyiségek miképp tudják összefogni a közösség különböző elképzeléseit.

A LEADER akciócsoportok idehaza az Agrárminisztériumra és az Európai Unió Közös Agrárpolitikájára (KAP) támaszkodhatnak, a nagypáli tanácskozáson a tárcát Nagy Attila, a fejlesztéspolitikai főosztály főosztályvezetője képviselte. A szervezők közt volt az Alpokalja-Fertő-táj Vidékfejlesztési Egyesülete, melynek munkaszervezeti vezetője, Páliné Keller Csilla lapunknak elmondta, a 2023-2027-es EU-s tervezési időszakban új intézkedéssel találkoznak a tagállami résztvevők, amely nem csak a digitalizációt takarja. Gazdaságfejlesztési gyakorlatok tudásátadása, községműködtetési eredmények egyaránt beletartozhatnak. A stratégia kialakítása után az Agrárminisztériumhoz nyújthatnak be pályázatokat az ősz folyamán a települési együttműködést megvalósító szervezetek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában