A magyar nemzet gazdag népdalkincsét örökítik tovább

2024.06.24. 15:30

Negyedszázados születésnapot ünnepelt a liszói Viola Népdalkör

Az önkormányzat és a Liszó Községért Közalapítvány közös szervezésében szombaton a faluházban rendezték meg a X. Sej-haj szép páva című dalostalálkozót. Ugyanitt ünnepelte megalakulásának 25. évfordulóját a liszói Viola Népdalkör is.

Benedek Bálint

Novák Csaba és Vajóczki Gyuláné születésnapi tortával és oklevéllel köszöntötte a negyedszázados évfordulót ünneplő Viola Népdalkör tagjait

Fotó: Szakony Attila

Az eseményen a Viola Népdalkör méltatásában elhangzott: a liszói közösség 1999 őszén alakult helyi lányokból, asszonyokból egy szüreti mulatság alkalmából. Kezdetben saját maguk egymástól tanulták a dalokat, kis idő múlva szakmai vezetővel folytatták tovább a munkát. A jelenlegi vezetőjük, Németh Renáta zenetanár 2010 ősze óta irányítja a csapatot. Az együttes tagjainak legfőbb célja a helyi hagyományok, a népviselet megismertetése, továbbvitele. Állandó résztvevői a liszói rendezvényeknek, így mindig készülnek valamilyen előadással a szüreti, a falunapi, a férfinapi, valamint az idősek napja alkalmából rendezett műsorokra. Az évek során sokszor kaptak meghívást az ország több pontjára, településére Zala vármegyén kívül is az ott megtartott kulturális rendezvényre. Ezen kívül szoros baráti kapcsolatokat ápolnak a környékbeli dalkörökkel, kulturális csoportokkal.

A népdalkör jelenlegi tagjai a színpadon, a korábbiak pedig a színpad előtt sorakoztak fel
Fotó: Szakony Attila

– Repertoárunk gerincét a dunántúli, ezen belül a zalai, somogyi és Tolna megyei népdalok alkotják, de tanultunk már palóc, nyírségi, kalocsai dalcsokrokat is – fogalmazott Németh Renáta. – A népdalokon kívül olykor énekelünk magyar nótákat, kuplékat, könnyűzenei számokat is, amelyeknek zenei alapját megszerkesztem, igazítom a megfelelő hangmagasságra, tempóra. A liszói katolikus, valamint a liszói és a surdi evangélikus templomban is énekeltünk már többször advent, karácsony, pünkösd, egyéb egyházi ünnepek alkalmával. Ilyenkor természetesen egyházi énekeket szólaltattunk meg az orgonakísérettel. De nemegyszer mutattuk meg már színészi képességünket is, hiszen több tréfás-zenés jelenetet is bemutattunk. Ezeknek nagy részét magunk találtuk ki, alakítottuk ki a próbák során.

Németh Renáta hozzátette: a Magyar Kórusok, Zenekarok, Népzenei Együttesek (KÓTA) által kiírt országos népzenei minősítőkön rendszeresen szerepelnek. Az évek során három arany minősítést, két Aranypáva díjat nyertek, majd a legmagasabb, az úgynevezett Gála szintű minősítőn és versenyen kétszer is megkapták az Aranypáva nagydíjat. Immár tizedik alkalommal rendezik meg a „Sej, haj, szép a páva…” dalostalálkozót. A dalkör az évek alatt igazi baráti társasággá kovácsolódott, de szívesen fogadja az újonnan érkezőket is.

Cseresnyés Péter is méltatta a népdalkört azért, mert továbbörökítik eleink hagyományait
Fotó: Szakony Attila

Az eseményen Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő is köszöntötte a negyedszázados jubileumot ünneplő csoportot. Beszédében kiemelte: jó érzés egy olyan kivételes csoportot méltatni, amely őrzi a magyar népdalkincset és odafigyel arra, hogy eleik hagyományát átörökítse a következő generációnak.

– Egy baráti társaság tagjaiból állt össze a népdalkör, akik fontosnak érezték azt, hogy értéket adjanak át a közösségüknek – mondta. – Egyfajta missziót vállaltak azzal, hogy felkarolták az őseinktől örökölt népi kultúrát. Európa egyik leggazdagabb népdalkincsével talán a magyarok rendelkeznek. Ennek összegyűjtésében nagy szerepe volt Kodály és Bartók munkájának, akik olyan kivételes dalcsokorral ajándékozták meg a nemzetet, melynek megőrzése, fenntartása az ilyen nagyszerű csoportok feladata, mint például a Viola. Ők együtt példát mutatnak az utánunk jövő nemzedékeknek, hogy miként kell egy összetartó közösségként élni és a tradíciókat továbbvinni.

Ezt követően Novák Csaba polgármester és Vajóczki Gyuláné alpolgármester születésnapi tortát és okleveleket adott át a negyedszázados évforduló alkalmából a Viola Népdalkör jelenlegi és korábbi tagjainak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában