Miénk itt a tér

2024.06.24. 14:00

Nyári építőtáborok az 1970-es években

Lehet rossz szájízzel emlékezni az 1960-as évek elején, a párt propaganda céllal létrehozott, az ifjúságot nevelési céllal a népgazdaságba bevonó építőtáborokra. De lehet emlékezni a bulikra, a hajnalig tartó nagy beszélgetésekre, az ismerkedésekre, új barátságok, új szerelmek születésére. Ki hogy élte meg ezt a korszakot fiatalon.

Nagy Betti

Kaposvári gépipari technikum diákjai a zalaegerszegi építőtáborban, Kiss Ferenc fotója 1971 júliusában

Fotó: ZH-Archívum

Százhatvannyolc zalai középiskolás lány dolgozott 1970 júliusában a Somogy megyei kiskorpádi építőtáborban, málnát és meggyet szüreteltek. A Zalai Hírlap riportot készített a jókedvű fiatalokkal, bár a tábor napi programját olvasva ma már elcsodálkozunk ezen a jókedven. Nézzük csak: ébresztő hajnal fél ötkor, 5-kor reggeli, fél 6-kor indulás a munkahelyre. Fél egykor fejezik be a munkát, közben fél óra pihenőt tartanak, s elfogyasztják a tízórait. Az aznapi menü: reggel vaj, kakaó, tízórai zsíroskenyér vagy sajt, az ebéd karfiolleves, sült hús petrezselymes burgonyával, vacsora tejbegríz lekvárral vagy kakaóval.  A délutáni program: fél ötig csendes pihenő, utána hét óráig kötött foglalkozás. Honvédségi bemutató, OTP vagy KRESZ vetélkedő, sportrendezvény, előadás. Ezek egyikén sem kötelező a részvétel. A táborparancsnok megnyugtat mindenkit, hogy a mai este különösen izgalmas lesz: a szobák rendjét fogják értékelni.   „… Kint vihar dühöng, amikor kilépünk az ajtón, egyszerre megtelik homokkal a szemünk, szánk. Sötét felhők rohannak felénk nyugatról és egyre közelebbről hallatszik a dörgés. – Ki szeretnének menni? – kérdi nevetve az egyik lány. – Szeretnénk – válaszoljuk. – Ha jót írnak rólunk, akkor kitoljuk majd a kocsijukat a sárból. És küldjenek legalább egy újságot, mert Zalai Hírlapot nem kap a tábor. Elfelejtettek rendelni. A körülötte állók nevetnek. Frissen, üdén, mintha nem is öt óra előtt ébredtek volna.” (Zalai Hírlap, 1970. július 18.)

Lapozza át képgalériánkban a Zalai Hírlap archívumából válogatott fotókat, lehet, hogy felbukkan rajtuk egy régi ismerős, vagy eszébe jut róluk egy régi emlék. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában