Minden a barátságról és művészetről szól

2024.06.26. 17:30

Pénteken zárja kapuit a 19. Zalaszentgyörgyi Nemzetközi Művésztelep - fotógaléria és videó

Pénteken a résztvevők munkáit bemutató tárlattal zárul a 19. Zalaszentgyörgyi Nemzetközi Művésztelep. Ám addig is szorgalmasan tevékenykednek, a társprogramokon örömmel vesznek részt, egyszóval jól érzik magukat az idővel barátokká lett vendégek.

Mozsár Eszter

Idén először vesz részt a zalaszentgyörgyi művésztelepen Szkárossy Panna , mellette Buday Mihály. Körülöttük a barátságos művészek: Kárpáti József, Németh Ida, Krokker Krisztina, Bényi Éva, Szepesi Andor, Alim Adilov és Balla Ákos Zwara

Fotó: Pezzetta Umberto

A zirci Szkárossy Panna ötödéves hallgató a Pécsi Tudományegyetem Művészeti Karán, festőművésznek készül. Áprilisban a zirci Reguly Antal Múzeum és Népi Kézi Alkotóházban nyílt lehetősége önálló bemutatkozásra. Tárlatának címe – Pillanatnyi öröm – visszacseng a zalai művésztelepen festett alkotásain, életérzéseit próbálja harsány színekbe és határozott ecsetvonásokba rendezni. Félénksége érthető volt az első napokban, ám hamar befogadta a nálánál idősebb és tapasztaltabb művészközeg.

- Leültek mellém, beszélgettek velem, kíváncsiak voltak rám. Annyi plusz érkezett tőlük művészileg és lelkileg is, amiért csak hálás lehetek. Számos jó tanácsot, bátorítást kaptam a további munkámhoz, utamhoz – jelezte Panna, aki hozzátette, imádja és nem szégyelli kifejezni az érzelmeit. - Mindennek örülök, ami akárcsak egy aprócska, minimális érzést kivált belőlem vagy éppen ellenkezőleg, nagy hatással van rám. Legyen az mély szomorúság, extázis, öröm. Realista festőnek tartom magam, ám jelenleg sokat kísérletezek, úgymond „ropogósabban” festek, határozottan egymásra pakolom a színeket, rétegeket. A végeredmény mindenképpen élőbb, mint bármelyik digitális nyomat. Célom, hogy olyan világot mutassak, ami számomra létező. Ha hívnak, itt leszek jövőre is – mondta mosolyogva.

Munka közben az üzbég származású Alim Adilov. A háttérben Zajácz Tamás, akinek alkotásaiból nyílt idén tárlat
Fotó: Pezzetta Umberto

A szokásokhoz híven minden alkalommal más-más táborlakó mutatkozik be a Porta Tájházban egy kiállítással. Ezúttal Zajácz Tamás bőrműves iparművész enged betekintést munkásságába.

- A bőr különleges anyag. Más vastagságú, másképpen töredezett, így sokféle gondolatot lehet ezzel a kemény vagy éppen lágy anyaggal kifejezni. Végtelen élményanyagot biztosít számomra – felelte kérdésünkre a tiszaújvárosi alkotó.

Zajácz Tamás műveivel Gödöllőn, a Művészetek Házában is találkozhatunk, július 3-án nyílik az augusztus közepéig látogatható kiállítása. Néhány éve visszatérő vendég Sz. Kulcsár Zsóka, a zalaegerszegi Ady-gimnázium tanulója, aki sokat fejlődött az elmúlt időszakban. Kell is a vizuális tapasztalat, mivel grafikusként vagy dizájnerként szeretne elhelyezkedni. A mellette ülő kislányok, Gerócs Emese és Boglárka – Buday Mihály unokái – ugyancsak lelkesen kapcsolódtak be az alkotómunkába, tájkép született a vásznakon. A művésztelepet életre hívó festőművész annyit elárult, jövőre is lesz tábor, ám utána szeretné megújítani a rendezvényt.

- Mindenki önmagát adja, nincs megadott téma, ez a legnagyobb ismérvünk. Persze óhatatlanul is figyeljük egymást, s elgondolkodunk, hogy a látottakat be tudjuk-e építeni saját világunkba, látásmódunkba – mondta Buday Mihály.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában