"Zöld” kézművesség a fenntarthatóság jegyében

2024.06.21. 12:00

Újra népművészeti fesztivál lesz Gébárton

Két évtized kihagyása után ismét lesz népművészeti fesztivál Zalaegerszegen. A Zala Megyei Népművészeti Egyesület 1998-2000 között három alkalommal rendezett találkozót Gébárton. Ezt a programot szeretnék feleleveníteni, mindezt új köntösben július 13-án, szombaton.

Mozsár Eszter

A népi kézművesség újrahasznosít, ezért környezetbarát. Forrás: Zala Megyei Népművészeti Egyesület

Talán sokan nem gondolják, de a népi kézművesség „zöld” tevékenység, ugyanis a természetes alapanyagok használata, az így készült lakberendezési és használati tárgyak hosszú kihordási ideje hozzájárul a környezetvédelemhez, miközben ezek a technikák lehetőséget nyújtanak az újrahasznosításra. 

- Ezért lett a fesztivál hívószava a fenntarthatóság, amire felhívjuk a figyelmet, emellett ötleteket adunk az újrahasznosításra – tájékoztatott a részletekről Devecz Zsuzsa, az egyesület elnöke. - A fesztiválon két szakmai partnerünket látjuk vendégül, valamint kiemelt szerepet szánunk a fiatalabb generációnak. A Zalai Ifjúsági Stúdió fiatal tagjai várják azokat a 15 és 25 év körüli érdeklődőket, akik szeretnék megismerni a kézműves mesterségeket. Egyesületünk mindig fontosnak tartotta a közösségi kezdeményezéseket. 2021-ben kezdtünk el foglalkozni a népművészeti tárgyakon megjelenő kötött és horgolt motívumokkal, anyagokkal. E két kézműves alkotótevékenységet népszerűsítve indítjuk el a „HATÁROK rajta van – benne van” című programunkat, melynek az elkövetkezendő másfél évben célja lesz a zalai viseletekben megjelenő kötött és horgolt ruhadarabok újragondolása, modern, hordható öltözetek létrehozása.

A rendezvényen bemutatkozik a nagy sikerű Értékes Zala programjuk is, tette hozzá. Emellett nyereményjátékra várják a látogatókat, akiknek izgalmas „küldetést” kell teljesíteniük a népművészek segítségével. Kísérő programként népművészeti vásárt, Népi Játszóteret, számos mesterségbemutatót, gyermek- és felnőtt kézműves foglalkozásokat kínálnak. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában