Vasárnap szavazunk!

2024.06.04. 17:30

Választási tudnivalók a finisben

Az Európai Parlament tagjai, valamint a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek, továbbá a nemzetiségi önkormányzati képviselők közös eljárásban tartandó 2024. évi általános választásának zalai adatairól és a lebonyolítás részleteiről tartott sajtótájékoztatót kedden a Megyeházán dr. Mester László főjegyző, a Zala Vármegyei Választási Iroda vezetője.

Arany Horváth Zsuzsa

Dr. Mester László, a Zala Vármegyei Közgyűlés főjegyzője, a Zala Vármegyei Választási Iroda vezetője

Fotó: Zala Vármegyei Önkormányzat

A választópolgárok száma Zala vármegyében  226 ezer fő, ők 258 településen 427 szavazókörben adhatják le június 9-én vasárnap a szavazataikat. Az európai parlamenti képviselők megválasztása mellett a helyi önkormányzati képviselők és polgármesterek választásával párhuzamosan kerül sor a nemzetiségi önkormányzati képviselők választására. Ez a választás csak azokat a településeket érinti, ahol van a névjegyzékben nemzetiségi szavazópolgár. Települési nemzetiségi választásra ott kerülhet sor, ahol azt a Nemzeti Választási Bizottság kitűzte és elegendő számú jelölt nyilvántartásba vételére került sor.  Országosan 13 nemzetiségnek lesz választása (országos lista), a területi nemzetiségi választások száma 64 (melyből Zala vármegyében három: horvát, német és roma lesz), míg az országosan kitűzött 2722 települési nemzetiségi választásból várhatóan 2148-at lehet megtartani. 

Zala vármegyében 1 bolgár, 14 horvát, 1 lengyel, 23 német, 45 roma, 1 román és 3 ukrán, összesen 88 települési nemzetiségi választást tűztek ki. Ebből a jelenlegi adatok alapján megtartható 13 horvát, 6 német, 35 roma és 1 bolgár, azaz 55 települési nemzetiségi önkormányzati választás. A nemzetiségi névjegyzékben Zala vármegyében a mai napon 7441 választópolgár szerepel, melyből 5376 roma, 1677 horvát, 307 német, 22 bolgár, 15 ukrán, 11 örmény, 9 lengyel, 7 szlovák, ruszin, görög, 2 szerb és 1 román.

Külképviseleti névjegyzékbe vételét országos viszonylatban 21.484 választópolgár kérte, ennek vármegyei alábontása nem ismert. A külképviseleteken leadott szavazatokat hazaszállításukat követően a Nemzeti Választási Bizottság számolja meg. Erre tekintettel az európai parlamenti választás eredménye legkésőbb a szavazást követő tizenkilencedik napon, azaz 2024. június 27-én állapítható meg.  

Mester László beszámolt a zalai jelöltek számáról. is  Zala vármegyében polgármesterjelölt 565 fő, képviselőjelöltek (települési, vármegyei, kompenzációs) 2.292 fő, nemzetiségi jelölt (település, területi) 307 fő, összesen 3.164 fő.  A jelöltségről lemondani 2024. június 7. (péntek) 16 óráig lehetséges.

Szavazni csak érvényes okmányokkal a kijelölt helyen lehet, az értesítő tartalmazza ezek pontos megjelölését. A kormányablakok a zalaegerszegi Munkácsy Mihály utcai kormányablak kivételével június 8-án (szombat) 8-16 óráig, június 9-én (vasárnap) 7-19 óráig tartanak ügyfélfogadást a szavazáshoz szükséges okmányok pótlása, cseréje érdekében. 

 A választás során a település jellegétől és a kiírt választások függvényében eltérő darabszámú szavazólapot kapnak a választópolgárok borítékkal együtt. Így például az olyan településen (nem megyei jogú városban), ahol helyi nemzetiségi választásra is sor kerül, az európai parlamenti listás, a helyi polgármesteri, egyéni képviselői és vármegyei szavazólap mellé helyi nemzetiségi, területi nemzetiségi és országos nemzetiségi szavazólap is kerülhet, vagyis 7 darab szavazólapot is kaphat egy választópolgár. Fontos, hogy a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok a nemzetiségi választás vonatkozásában zöld borítékot és szavazólapot kapnak kézhez, az érvényes szavazás feltétele, hogy a borítékot lezárják, mivel azt nem a helyszínen számolják. 

A két megyei jogú városban vármegyei közgyűlési szavazólapot nem kapnak a választópolgárok, ők az európai parlamenti listákra, polgármesteri és egyéni választókerületi képviselőjelöltekre adhatnak le szavazatot (nemzetiségi választás esetén a nemzetiségi névjegyzékben szereplő választópolgárok természetesen nemzetiségi jelöltekre is szavazhatnak). 

A szavazólapokon nem ABC sorrendben szerepelnek a jelöltek és a listák, hanem a választási bizottságok által végzett sorsolás eredménye szerinti sorrendben.

A választási szabályok értelmében nincsen kampánycsend, de a szavazóhelyiséget magában foglaló épületnek a szavazóhelyiség bejáratától számított 150 méteres távolságon belül – közterületen – választási kampánytevékenység a szavazás napján nem folytatható. Továbbá nem folytatható kampánytevékenység a meghatározott területen kívül az e területen belül tartózkodó választópolgár választói akaratának befolyásolására alkalmas módon. A szavazás napján választási gyűlés nem tartható. E tilalmak megsértése esetén a kifogás benyújtására van lehetőség az illetékes Helyi Választási Bizottsághoz.

A választópolgárok két típusú: központi névjegyzéket érintő és szavazóköri névjegyzéket érintő kérelmet nyújthattak be az illetékes választási irodához.

Átjelentkezésre az önkormányzati választás során korlátozottan van lehetőség, csak a lakóhely és a tartózkodási hely között. Átjelentkezésre irányuló kérelmet az a választópolgár nyújthatott be, aki a választás kitűzését megelőző 30. napon és a szavazás napján is érvényes tartózkodási hellyel rendelkezett az adott településen. Az EP választás tekintetében azonban szabadon volt benyújtható a más településre történő átjelentkezési kérelem. Az elbírált kérelmek száma az önkormányzati választás tekintetében 883, az EP választás vonatkozásában 1420 átjelentkezés, az eddig benyújtott mozgóurna-kérelmek száma 1385 és 1420.

Mozgóurna iránti kérelmet június 7-én (péntek) 10 óráig lehet benyújtani a választási irodához, elektronikus azonosítást követő elektronikus úton, illetve a szavazókörben működő választási bizottsághoz a szavazás napján 12 óráig is benyújtható még a kérelem. 

Javasolt a Nemzeti Választási Iroda honlapjáról letölthető formanyomtatványt alkalmazni, hogy valamennyi, a pozitív elbíráláshoz a jogszabályban felsorolt adat megadható legyen.

A jelöltek és jelölő szervezetek által a különböző választási bizottságokba delegált tagok száma a vármegyében  759 fő. A részvételi adatokat az érdeklődők a www.valasztas.hu oldalon kísérhetik majd figyelemmel, reggel 7 órakor, ezt követően két óránként, majd utolsóként 18.30-kor lesz napközbeni jelentés. Az adatgyűjtési időszak 30 perces. 

A korábbi önkormányzati választás részvételi adatairól is tájékoztatott dr. Mester László. 

2019-ben az országos részvételi arány 48,58 %-os volt, Zalában 52,37%, 2014-ben 44,3 % volt, Zalában 43,29 %, 2010-ben 46,64 % volt, Zalában 46,83 %, 2006-ban 53,12 % volt, Zalában 53,06 %.

Az EP választás részvételi adatai: 2019-ben az országos részvételi arány 43,58 %-os volt, Zalában 44,72 %, 2014-ben 28,97 % volt, Zalában 28,01 %.

A szavazatok megszámlálása a következő sorrendben történik: először a polgármester, majd a képviselő, aztán a vármegyei listás választás szavazatai, majd az európai parlamenti, ezt követően pedig a nemzetiségi – települési, területi, országos - szavazatok kerülnek megszámlálásra, így az egyes választástípusok eredményeit várhatóan ebben a sorrendben  teszik közzé a www.valasztas.hu honlapon. 

A választás eredményét minden településen a Helyi Választási Bizottság, a vármegyei közgyűlési választás, illetve a területi nemzetiségi választások eredményét a Területi Választási Bizottság, míg a fentebb írtak szerint az európai parlamenti képviselők választása eredményét és az országos nemzetiségi önkormányzati választások eredményét a Nemzeti Választási Bizottság állapítja meg. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában