Programajánló

2024.07.19. 08:30

A hétvége zalai rendezvényei

Zaol.hu

Régi búcsúk hangulata éled Zalaegerszegen a Göcseji Falumúzeumban és a Magyar Olaj- és Gázipari Múzeumban vasárnap 10 órától. A 24. Egerszeg Búcsún a hivatalos megnyitó után a Pajtagalériában kiállítás nyílik a 19. Zalaszentgyörgyi Nemzetközi Művésztelep alkotásaiból. Ökumenikus istentisztelet lesz a Fatemplomban, délután pedig szórakoztató programokat kínálnak, és 15 órakor adják át a Lokálpatrióta-díjat. Képünk a 2022-es rendezvényen készült

Fotó: archív/Fehér Márk

Göcseji Dombérozó

Július 19-én pénteken Barlahidán 14 és 18 óra között a nyitott portákra várják a látogatókat: Turzó Georgina a kézműves gyapjúfeldolgozást mutatja be (Rákóczi u. 34.), Csonka Zsolt a Pékség Műhelyt és a háztáji kisgazdaságot (Rákóczi u. 26.), Fülöp Áron a zöldség- és gyümölcstermesztés rejtelmeibe avat be (Petőfi u. 16.), Gudrun Greif pedig a szobrászat és kisplasztika világába kalauzol (Petőfi u. 12.).

Gellénházán, a művelődési ház mögötti parkban pénteken 14 és 17 óra között helyi gazdák kínálatával várják az érdeklődőket: Pilise Zsolt és Pilise Nóra sajtokkal készül, Dénes Barbara a közösségi kemencében ízes göcseji péksüteményeket süt.

Nagylengyelben pénteken 19-től 21 óráig a Dózsa György utcai tó partján (rossz idő esetén a faluházban) nyáresti zenés program kínál élményt: fellép a Kelta Álom Ír Sztepp Tánccsoport, valamint hazai előadók slágereivel Kabai Alex.

Babosdöbrétén, a Kő-hegyen pénteken 10 órától 17.30-ig Ízek, színek derűs társaságban mottóval tartanak programokat, egyebek közt kenyérsütéssel, sétával, társasjátákkal, rajzversennyel készülnek a szervezők.

Káváson, a kápolnában pénteken 19 órakor a Bagodi Esthajnal Kórus ad koncertet.

Július 20-án, szombaton Becsvölgyén, a Szegvidéki Pajtában (Barabásszeg, Fő u. 47.) 8.30-tól napindító jógát tart Grófné Östör Márta jógaoktató.

Zalaszentgyörgyön szombaton 17 órakor "Gyere hozzánk lesőbe" mottóval kezdődik a Göcseji lakodalmas a tájháznál. Ezúttal a menyasszonyi ruha és a menyasszony öltöztetése lesz az esemény középpontjában. Fellép a Zalaszentgyörgyi Néptáncegyüttes, a Szélrózsa Néptáncegyüttes és a Harangláb Zenekar.

Kustánszegen szombaton 10-17 óráig látogatható a tájház, ahol göcseji ételek kóstolására is lehetőség nyílik. 17 órakor Lénárt Ferenc "Léna" európai körútjáról tart bemutatót a kultúrházban, 20 órától pedig Kustán Ádám zenész ad akusztikus koncertet a Templomdombon.

Kustánszeg-Paraszán, a helyi faluházban szombaton 12-től 17 óráig göcseji paraszai pörkölttortát lehet kóstolni és vásárolni, emellett fotókiállítással is várják a látogatókat.

Bakon, a szőlőhegyen, Horváth József birtokán szombaton 14 órától Kistermelők a Göcsej kapujában címmel kezdődik nyitott porta rendezvény és szakmai nap. 15 órakor dr. Pálfi Dénes kertészmérnök és Bezerics Csaba borász tart előadást, 16 órától a hegyi birtokokat lehet megtekinteni, 18 órakor vacsora és mulatás kezdődik.

Milejszegen szombaton 9 és 17 óra között Bandur László festőművész műtermét tekinthetik meg az érdeklődők (Móricz u. 18.).

Szentkozmadombján szombaton 9 és 19 óra között Nagy László aranydiplomás agrármérnök tárlata látogatható, a gyűjtemény a falusi ember életéhez kapcsolódó használati tárgyakat mutat be. A jelenlévők a híres göcseji pipitérszedőt is megnézhetik.

Gutorfödén, a rádiházi hegyen és környékén szombaton 13.30-tól kultúrpiknik kezdődik. Egyebek közt gyalogtúra, motorostúra, gyermekjáték, ízes göcseji ételek, borok és pálinkák kóstolása, kézműves termékek árusítása, 17 órától pedig a kápolnánál a CandyMen Duó koncertje vár a közönségre.

Becsvölgyén Dombérozó kupa címmel darts- és petanque-versenyt rendeznek a faluházban szombaton 14 órától.

Július 21-én, vasárnap Gombosszegen a Deres Tejes Porta nyílt napja kínál élményt 8 és 11 óra között.

Barlahidán vasárnap 13 órától az evangélikus templomban Zsugyel Kornél lelkipásztor istentiszteletet tart, majd a Trio Cantio ad koncertet. Az udvaron fotókiállítás nyílik. Lovaskocsikázással, lovaglással, légvárral, íjászkodással, gyermekfoglalkozással is készülnek a szervezők. 15.30-tól Böröcz Roli koncertezik, 16.30-kor tartják a Göcsej-totó sorsolását, 17 órától a Magyarucca zenél, 18 órától Rollerbuli kínál kikapcsolódást.

Teskándon vasárnap 19 és 22 óra között a rendezvénytéren programzáró koncerttel ér véget az idei Dombérozó. 19 órától Preszy és a Parola Zenekar, 20.30-tól a Kormorán Memory Band lép fel.

Hegyi búcsú Lentiben

A Lentihegyi Beugrónál szombaton bállal kezdődik a hegyi búcsú. Vasárnap 10 órától a lőtéren gyerekek és felnőttek is kipróbálhatják tudásukat, 14 órakor a kisvasútállomásról túra indul a hegyre, ahol ugyanekkor szentmise kezdődik a haranglábnál. Lesz jurtalátogatás, kirakodóvásár, helyi alkotók kiállítása, illetve 17 órától a Márton Pincében pálinka- és borkóstoló is.

Tárlatvezetések a Mindszentyneumban

A zalaegerszegi Mindszentyneum Rejtélyek, sorsok, múmiák című kiállítását vasárnap 16 és 17 óra között a patológus szemszögéből nézhetik végig az érdeklődők. Dr. Vinkler Márta Erzsébet mondja el, miért érdekesek ezek a múmiák a tudomány számára. Az intézmény Mindszenty-kiállításának termeiben ugyanezen a napon 17 órától Stróber László apátplébános tart tárlatvezetést. Vasárnap zarándoknapot is tartanak az intézményben.

BorKorzó Balatongyörökön

Vasárnapig tart a Györöki BorKorzó Balatongyörökön, a móló melletti sétányon. Mindennap késő délutántól családi játszóház és gyermekműsor várja az érdeklődőket, majd pénteken 20.30-tól a Happy Dixieland Band, szombaton a Gesarol, a zárónapon pedig az Urbán Legends lép fel, éjszakánként zenés buli lesz.

Családi napok

Nagykanizsa bajcsai városrészében szombaton 15 órakor családi nap kezdődik a kultúrháznál. Zajkon ugyanezen a napon, 16 órától rendeznek családi napot, népi játszótér, kézműveskedés, játszóház várja a gyerekeket, illetve bemutatót tart a Fanatic Jump Kids.

Habzó örömök

Vasárnapig várja a látogatókat a 9. Keszthelyi Sörfesztivál a Balaton-parton. Kora esténként zenekarok és DJ-k szórakoztatnak, lesznek sörtörténeti előadások, versenyek, szombaton 16 órától pedig szimultán lehet játszani Jeszenszky József mesterjelölt sakkozóval.

Utcazene

Folytatódik a SétálóUtcaZene-sorozat a keszthelyi belvárosban: a sétálóutca közepén vasárnap 19 és 22 óra között az Essence Collective játszik.

Kertmozi

Az 1991-es, Oscar című filmet vetítik pénteken 20:30-tól Keszthely-Fenékpusztán, a Festetics-majorban.

Nyári tárlat

A Györöki Nyári Tárlat-sorozatban szombaton 18 órakor Verebes György Munkácsy-díjas festőművész kiállítása nyílik a művelődési házban.

Nyár kutyákkal

Ismét megrendezi a Summer Fest-et a gyenesdiási Kárpáti korzón a Magyarországi Amerikai Staffordshire Terrier Fajtagondozó Egyesület. Szombaton 15 órától, vasárnap 9 és 13 óra között várják a kutyabarátokat, a programban tenyészszemle és kiállítás is szerepel.

Strandos aktivitás

A gyenesdiási Lidó strandon szombaton 14 órától sportnapot rendeznek, amit kora este Flamisch Péter koncertje és „Lidó-parti party” zár. A Diási Játékstandon 18.30-kor indul az élet izgalmas családi vetélkedőkkel, Brandnyúl koncerttel, majd 20.30-tól DJ Coly lép fel.

Bagolytúra

Zalalövőn, a Pacsa-hegyen rendez bagolytúrát szombaton 18 órától a helyi Borbarát Kör Egyesület. Az éjszakai természetjárást különböző versenyfeladatokkal nehezítik.

Színjátszók

Letenye központjában a Séta téri zenés esték részeként szombaton 20 órakor a kanizsai Mozaik Társulat a Lopótök, avagy a Mari nem olyan című komédiát mutatja be.

Falunap

Petrikeresztúron, a faluháznál szombaton falunap kezdődik. 15 órától főzőverseny, kézműveskedés, sportversenyek, íjászat és játszóház is lesz.

Koncertek, zenés partik

Keszthelyen, a Viviera Beach-en pénteken Jauri, Pumped Gabo és Felus, szombaton Ekhoe, Atka, Filo, Gyuris, Kain és Hory lép fel. Vonyarcvashegyen, a Magyar Tengerben pénteken D.J. Free, szombaton Roland és Silverman, vasárnap SomX keveri a zenét. Zalaszabarban, a Kányaváry Borbirtokon pénteken 20 órától Szandi ad koncertet.

Bacónakhegyi búcsú

Vasárnap tartják Nagyrécsén a Bacónakhegyi Magdolna-napi búcsút. Szentmise kezdődik 15 órakor a kápolnában, 16 órakor Szvorák Katalin Kossuth- és Liszt-díjas énekművész ad koncertet.

Jakab-napi vásár

Dobronakon vasárnap rendezik meg a Jakab-napi búcsút és a hozzá kapcsolódó kézműves vásárt, amely 8 órától várja az érdeklődőket. A muravidéki település plébániatemplomában 8.30-tól dr. Peter Stumpf muraszombati püspök pontifikál szlovén nyelvű szentmisét, majd 10.30-tól dr. Székely János szombathelyi püspök vezetésével magyar nyelvű szentmisét tartanak. A két istentisztelet között, várhatóan 9.50-kor az egykori hetési temetőben emlékkeresztet és emléktáblát áld meg a két egyházi méltóság.

Szombati gasztroséta Zalaegerszegen

A tavalyi siker után ezen a nyáron három gasztrosétát szervez a zalaegerszegi Tourinform-iroda. Tuboly And­rea irodavezető tájékoztatása szerint a résztvevők a kétórás program során helyi csemegék, ételek és italok kóstolása közben megismerhetik a belvárosi piac történetét. A barangolás a Piac és a Deák tér bejárása után a Mindszentyneum kávézójában ér véget. Az első séta szombaton (július 20.) 10 órakor indul a Tourinform-irodától, ahol az érdeklődőket Tódor Tamás idegenvezető várja. A folytatás augusztus 10-én és 31-én következik. A részvétel regisztrációhoz és sétajegy váltásához kötött.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában