A bíboros palástját láthatjuk

2024.07.15. 12:30

A hónap műtárgya a Mindszentyneumban

A II. világháború után a bombázásból újjáépített szombathelyi székesegyházat 1947. szeptember 7-én szentelték újjá. Mindszenty József bíboros, hercegprímás viselte akkor azt a papi palástot, amit július végéig láthatunk Zalaegerszegen a róla elnevezett látogatóközpontban a hónap műtárgyaként.

Mozsár Eszter

Szaknyéri Tünde mutatja a hónap végéig látható liturgikus ruhát

Fotó: Pezzetta Umberto

A Szombathelyi Egyházmegye jóvoltából közszemlére bocsátott liturgikus ruhát Szaknyéri Tünde, a Mindszentyneum kommunikációs osztályvezetője mutatta be lapunknak. A II. világháború alatt, 1945. március 4-én Szombathelyet és a székesegyházat súlyos bombázás döntötte romokba. A hazai püspöki székesegyházak közül ezt a szakrális épületet érte a legnagyobb csapás. Mindössze három év kellett ahhoz, hogy újjáépítsék a templomot, köszönhetően a város, a megye és az állam nyújtotta pénzbeni segítségnek. Mindszenty József bíboros, hercegprímás 1947. szeptember 7-én a főpapi szentmise előtt szentelte fel a templomot. A Szombathelyi Egyházmegye egykori papja ekkor viselte a látogatóközpont földszinti vitrinjében látható palástot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában