Keresztúr nevű települések találkoznak Murakeresztúron

2024.07.11. 08:00

A magyar identitás erősítésére törekednek

Mintegy 600 embert várnak a július 11-én kezdődő Keresztúr nevű települések sorrendben XXIV. Nemzetközi találkozójára. A magyar identitást erősítő ingyenesen látogatható rendezvényen 21 település képviselteti magát.

Benedek Bálint

Polgár Róbert a találkozó központi helyszínén, a labdarúgó pályánál található sátor mellett beszélt a részletekről

Fotó: Szakony Attila

Az esemény részleteiről a központi helyszínen, a labdarúgó pályán felállított 1000 négyzetméteres sátor mellett beszélgettünk Polgár Róbert polgármesterrel.

– Legutóbb tíz éve, 2013-ban szervezhettük meg a találkozót, amelynek célja az, hogy erősítse a magyar-magyar kapcsolatokat, különös tekintettel a határon túl élőkre – fogalmazott a településvezető. – A közösségünk három éve jelezte, hogy az idén ismét vendégül látnánk a keresztúri településeket. A szervezés költségeiben helyi összefogás mellett állami támogatás és a Keresztúr Nevű Települések Szövetsége is osztozott. Egész Kárpát-medencében 34 ilyen nevű helység létezik, viszont 24 település aktív, Murakeresztúrra szinte mindenhonnan érkezik küldöttség. A négy főstől a 60 fős delegációig jönnek keresztúriak, így közel 600 embert láthatunk vendégül csütörtöktől vasárnapig. Zala vármegyéből rajtunk kívül Petrikeresztúrról érkeznek, míg Erdélyből sok: Székelykeresztúr, Maroskeresztúr, Apátkeresztúr, Ördögkeresztúr, Berekeresztúr, Gerendkeresztúr képviselteti magát. Kárpátaljáról pedig Tiszakeresztúrt látjuk vendégül. A térség összefogott, Nagykanizsán ezen a hétvégén minden szállás elkelt.

Fotó: Szakony Attila

Polgár Róbert hozzátette: a programsort úgy állították össze, hogy a résztvevők a közös magyar kultúra nyelvén még jobban megismerjék egymást és új barátságokat alakítsanak ki. A program július 12-én 10 órától közös felvonulással indul a kolátszegi kápolnától a Balaton M&K Fúvószenekar vezetésével, majd a Keresztúrok keresztjénél lesz megemlékezés és faültetés, amit a megnyitó ünnepség követ a labdarúgó pályán. Ezt követően a találkozón résztvevő művészeti csoportok mutatkoznak be. Majd 20.30 órakor B. Tóth László Retro partyra várja a vendégeket, 22.30 órakor a Freya Band adja a talpalávalót. Július 13-án (szombat) 9 óráról folytatódik a kulturális kavalkád, zárásként 20.30 órától a Csík Zenekar lép fel, majd a nagykanizsai ZERO Zenekar. Végül pedig július 14-én (vasárnap) 8 órától a Szent Kereszt Felmagasztalása templomban szentmise zárja a programot.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában