Nem csak az agrárképzések népszerűek

2024.07.26. 17:30

A MATE-n idén ősszel 3200 gólya kezdi meg tanulmányait

Vonzóak a Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem szeptemberben induló képzései a felsőoktatási intézményt választók körében. A jelentkezők közül 3200 hallgatót vettek fel.

Péter B. Árpád

A Georgikonra idén 204 fiatalt vettek fel. Felvételünk az egyik januári nyílt napon készült

Fotó: A szerző

Ez megközelíti a tavalyi eredményt, s 25 százalékkal több, mint két évvel korábban, bocsátotta előre prof. Gyuricza Csaba rektor. A legnépszerűbbek az agrár- és élelmiszertudományi képzések: a campusokon – köztük a keszthelyi Georgikonon – összesen 1339-en kezdhetik meg tanulmányaikat e területen. Emellett komoly érdeklődés mutatkozott a pedagógus, a műszaki, a környezettudományi és a természetvédelmi tanulmányok iránt is.

A legtöbb gólya Gödöllőn kezdheti meg tanulmányait, ahová 1251, a budaira 702, a kaposvárira 794, a keszthelyire 204, a gyöngyösire 212, a szarvasi képzési helyre pedig 38 fiatal jutott be.

A MATE azt közölte, a sorból kiemelkedik Gödöllő és Kaposvár: előbbi helyszínen 10,5, utóbbin mintegy 8 százalékkal nőtt tavalyhoz képest a felvettek száma.

Prof. Gyuricza Csaba: Az agrár- és élelmiszeripari képzések iránt töretlen az érdeklődés 
Fotó: A szerző

– Az agrár- és élelmiszeripari képzések iránt töretlen az érdeklődés, hiszen az előző évihez hasonló létszámot sikerült beiskoláznunk – mondta prof. Gyuricza Csaba. – Arra törekszünk, hogy ez az elkövetkezendő években fenntartható módon növekedjen. A pedagógus, műszaki, környezettudományi és természetvédelmi képzések iránti látványos érdeklődés pedig külön öröm számunkra.

A legmagasabb létszámmal, 246 fővel a mezőgazdasági mérnöki alapképzés indulhat a MATE campusain, amelyet 203 felvett hallgatóval a kertészmérnöki, 194-gyel a gyógypedagógiai s 187 fővel a gépészmérnöki alapképzés követ. A mesterképzések közül a legtöbb hallgató a növényorvosi, az emberi erőforrás tanácsadó, valamint a vezetés és szervezés szakokon kezdheti meg tanulmányait ősztől.

A MATE szeptemberben induló szakirányú továbbképzéseire további felvételizőket vár az egyetem. Ezekre a korábban megszerzett diplomára alapuló képzésekre augusztus 15-ig fogadják a jelentkezéseket a MATE honlapján. Indul – egyebek mellett – gyümölcs- és zöldségfeldolgozó, pálinkamester, illetve vetőmag-gazdálkodási szakmérnöki és szaktanácsadói képzés is.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában