Dombéroztak Kustánszegen is

2024.07.21. 14:53

A népi gasztronómiától a kerékpáros körutazásig

Számos más zalai településhez hasonlóan Kustánszeg is csatlakozott a VIII. Göcseji Dombérozó programsorozatához. Szombat délután többek között a pörkölttorta és göcseji népi ételek készítésének bemutatójával, a tájház bemutatásával, illetve előadással és zenés műsorral várták az érdeklődőket.

Gyuricza Ferenc

Lénárt Ferenc az európai kerékpáros körútjának útvonalát bemutató térképpel

Fotó: Gyuricza Ferenc

A göcseji település paraszai részén Kovács Zoltánné és Kovács Szilvia mutatták meg az érdeklődőknek, hogy miként készül a 2012-ben Göcsej védjegyet kapott pörkölttorta, azaz a göcseji lakodalmak híres édessége. Ugyan a kedvezőtlen időjárás miatt ez a bemutató idejét le kellett rövidíteni, de az előzetes felkészülésnek köszönhetően így is megkóstolhatták a grillázs szerű édességet.

Ezzel párhuzamosan a település tájházában is zajlottak programok, ott a Göcsej népi építészetéből és gasztronómiájából kaphattak ízelítőt az érdeklődők, majd a faluházban Lénárt Ferenc tartott előadást európai kerékpáros körútjáról. Az orosházi származású, de már a zalai településen élő férfi negyven éve járja a világot, ennek során több mint ötven országban fordult meg. Volt többek közt Nepálban és Indiában, kerékpárral vitte el a magyar zászlót a pekingi olimpiára, illetve körbekerékpározta Európát is. Utóbbi útja során – amelyről előadása is szólt – 129 nap alatt 10 ezer 886 kilométert tett meg.

A kustánszegi programok zárásaként a templomdombon, hangulatos környezetben este Kustán Ádám énekes-gitáros adott koncertet.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában