Ifjúsági tábor a földön és a levegőben

2024.07.25. 07:00

A vitorlázórepülés szépségeivel ismerkedtek a zalai fiatalok

A Magyar Vitorlázórepülő Szövetség támogatásával a Dél-Zalai Aeroclub nemrégiben ifjúsági toborzó tábort tartott a nagykanizsai repülőtéren nyolc, 12 és 15 év közötti nagykanizsai, szepetneki és zalakarosi fiatal részvételével.

Benedek Bálint

Élményekből jutott bőven a gyerekeknek, Simó Bence nagykanizsai származású pilóta is ellátogatott a csapathoz

Forrás: ZH

A klub pályázati forrásból szervezte meg a többnapos ifjúsági utánpótlástábort, ahol minden gyermeknek legalább 8 csörléses vagy 6 vontatásos felszállást kellett biztosítani, lehetőség szerint napi 2-2 felszállásra bontva. Mindenki a táborban repült először vitorlázórepülővel. Legtöbbjüknek az első repülése is ez volt, de volt, aki már motoros géppel repült korábban. Többen játszanak repülős szimulátorral, őket valósággal lenyűgözte az élő "bevetés".

Nyitásként megismerkedtek egymással, a klub tagjaival és persze a repülőgéppel. A HA-5548 R-26SU „Góbé” kétüléses oktatógépet ifj. Rubik Ernő tervezte. Rövid oktatás keretében megismerték a reptérrendet, az ottani közlekedés és a repülési üzemnap szabályait, hogy ki és mire számíthat a felszállások folyamán. Az első repülések alkalmával megismerték a repülőtér környékét. Első nap a meteorológiai viszonyok lehetővé tették, hogy lássák a Balaton-felvidéket, Badacsonyt és a horvátországi hegyeket.

Az első napon vendégük volt Simó Bence hadnagy, a Magyar Légierő Gripen-pilótája, aki elkötelezett a nagykanizsai vitorlázórepülés iránt, hisz 15 évesen ezen a repülőtéren kezdte vitorlázórepülő kiképzését, majd szerzett vitorlázópilóta szakszolgálati engedélyt. Bence, amellett, hogy segédkezett a repüléseknél, szívesen beszélgetett a gyerekekkel. Elmondta, hogy a vitorlázórepülés kiváló alapot biztosított neki a későbbi repüléseihez, valamint mesélt a pályája szépségeiről és a vadászpilóta-képzés folyamán szerzett élményeiről.

– Az első felszállás csak az ismerkedés volt az érzéssel, a tájjal – fogalmazott Gaál Zsuzsanna, a Dél-Zalai Aeroclub kiképzésvezetője. – A második során volt, aki rövid ideig vezette is a gépet. A tábor végére pedig már mindenki elég bátornak érezte magát, hogy kipróbálja a vitorlázórepülő vezetését: egyenes vonalú repülést, megfelelő horizonthelyzet tartása mellett az optimális sebesség tartását, leszálláskor a féklapok kezelését. Megtanulták a felszállások előtti ellenőrzőlista alapján leellenőrizni a repülőgép működőképességét, felismerték a műszereket és leolvasták azok értékeit. Segítették a többieket elindítani: becsatolni a hevedereket, a csörlőkötelet beakasztani a gépbe.

A Hévíz-Balaton Airporton megismerkedhettek a létesítmény működésével
Forrás: ZH

Hozzátette: a repülések mellett rövid elméleti oktatást is kaptak a táborozók, valamint ellátogattak a sármelléki Hévíz-Balaton Airportra, ahol megnézték egy kisrepülő felszállását. Az előteret is láthatták, ahol az utasokat fogadják, és a speciális reptéren használt tűzoltóautót is megtekintették. A zalakarosi repülőtéren sétarepülésen vehettek részt a Kis-Balaton felett. A tábor végére a gyerekek igazi csapattá kovácsolódtak össze, rengeteg izgalmas, életre szóló élménnyel gazdagodtak. Két gyermek jelezte, hogy szeretné folytatni a vitorlázórepülést.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában