A Balaton strandjai továbbra is kiválóak

2024.07.18. 17:30

A zalai fürdőhelyek idén is kiválóan szerepeltek a minősítésen

Idén is sikerrel szerepelt a négy zalai Balaton-parti település a Kék Hullám Zászló strandminősítésen. A fürdőzőhelyek zöme öt csillagot kapott, a benevezett 46 tó körüli létesítmény közül pedig a gyenesdiási Diási Játékstrand lett a legjobb.

Péter B. Árpád

Idén is taroltak a nyugat-balatoni strandok, b-j Biró Róbert, Manninger Jenő, Gál Lajos és Pali Róbert

Fotó: Péter B. Árpád

A keszthelyi Városi, a gyenesdiási Lidó s a Játékstrand, a vonyarcvashegyi Lido, valamint a balatongyöröki Községi strand egyaránt öt csillagot szerzett, a keszthelyi Libás és a Helikon pedig négy-négy csillagot érdemelt, s emellett számos különdíjat is kaptak a Balaton népszerű nyugat-balatoni élményhelyszínei.

Gál Lajos: Az öt csillag kötelezi a négy települést az összefogásra, mellette (b-j) Biró Róbert, Manninger Jenő és Pali Róbert
Fotó: Péter B. Árpád

A Balaton négyévszakos, többgenerációs helyszíne

A Festetics taverna teraszán tartott sajtótájékoztatón Pali Róbert, a házigazda Vonyarcvashegy polgármestere előrebocsátotta, a térség települései idén is büszkék lehetnek az elért eredményekre, amelyek mögött tudatos és tervszerű munka áll, s persze a tudásmegosztáson alapuló együttműködés. A nagyközségről szólva kiemelte, ők négyévszakos, többgenerációs, a rekreációt szolgáló központként tekintenek a strandjukra, s évről évre ezt tükrözik a fejlesztéseik is.

Az öt csillag kötelez

Gál Lajos, Gyenesdiás vezetője azt mondta, az öt csillag kötelezi a négy települést az összefogásra, az együttműködésre, az innovációra s a folyamatos fejlesztésre. Hozzátette, a Balaton legérzékenyebb pontja a Keszthelyi-öböl, amelyben „a víz selymes, de ez sok-sok kihívást is jelent”. Úgy fogalmazott, évről évre egyre több látogató érkezik a térségbe, akiket a nagyközségben civil és vállalkozói együttműködéssel szolgálnak ki. Szerinte fejlesztéseik eredményeként „nem szökik meg a magyar vendég a tengerpartra, hanem sokan visszatérően választják Gyenesdiást”.

A minősítés főbb szempontjai

– a szolgáltatások színvonala

– parkolási lehetőségek

– akadálymentesítés

– a környezetet és a játszóterek minősége

– sportolási lehetőségek

– gyerekbarát fejlesztések

Zöld út a fejlesztésnek

Manninger Jenő, Keszthely első embere leszögezte, mind a négy település, az adottságait kihasználva rendelkezik más-más karakterű kiváló stranddal, éppen ezért nem is konkurenciaként tekintenek egymásra. A Városi strand továbbra is őrzi patinás jellegét, amely sokakat vonz. A létesítmény most nagy kihívás előtt áll, fűzte hozzá, hiszen a múlt héten a helyhatóság megkapta az engedélyt, így a mostani focipálya területét is hozzákapcsolhatják az élményhelyhez.

Növekvő turizmus

Biró Róbert, Balatongyörök polgármestere emlékeztetett, Zala strandjai az elmúlt tíz évben hatszor hozták el a legjobbnak járó díjat, ami dicséri azok munkáját, akik rengeteg energiát fektettek a fejlesztésekbe. Szerinte azért is jó közösen dolgozni e térségben, mert az elismerések mögött álló ötleteket – tanulva egymástól – mindenki kamatoztatni tudja. Leszögezte, „a következő esztendők nem lesznek könnyűek”, hiszen egyre növekvő turizmust kell kiszolgálni, miközben a bővítés lehetőségei korlátozottak. Emellett a klímaváltozás hatásaival is rendre szembesülniük kell: évekkel ezelőtt a napozórészeket igényelték a vendégek, akik ma már inkább árnyas területeket keresnek.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában