Éjszakai kalandozás erdei, mezei gyalogutakon

2024.07.15. 14:00

Nagykorúvá érett a pózvai bagolytúra

Az idén megalakulásának 35. évfordulóját ünneplő pózvai Összefogás Egyesület szombaton napnyugta után indította útjára legnépszerűbb nyári kalandját. A városrész határain túl is népszerű bagolytúra nem véletlenül kapta a nevét a holdfényben fürdő erdők halkröptű vadászáról.

Fincza Zsuzsa

Némethné Kámi Anikó (balról) és Tomposné Molnár Tímea a "Mormoták" csapatával

Fotó: Fincza Zsuzsa

– Ezúttal rendezvényünk nagykorúvá válását ünnepeljük. 19 évvel ezelőtt a munkahelyemen egyik kollégám mesélte, milyen jól érezték magukat a falujuk körül tartott éjszakai barangoláson. Elmondtam mindezt az egyesületünkben, akkori vezetőnk Kaszásné Marika egyből lecsapott rá és a következő évben fel is vettük a programjaink közé. Már elsőre olyan fergetegesre sikerült a bagolytúra, hogy közkívánatra azóta is minden nyáron megtartjuk. Vannak törzstúrázóink, a kedvükért mindig variálunk egy kicsit a programon, a lényeg viszont maradt: beesteledve a csapatok egy általunk rajzolt térkép segítségével megkeresik az erdei, mezei utakon sötétben rejtőzködő állomásokat, ahol tréfás feladatok megoldásával pontokat gyűjthetnek, amiket visszatérve a főhadiszállásra, elemózsiára és üdítő italra válthatnak majd be – adott tájékoztatást a rendezvényről Némethné Kámi Anikó, a pózvai Összefogás Egyesület vezetőségi tagja, aki kezdetektől, vagyis 18 éve a fő szervezője a pózvai bagolytúráknak. 

bagolytúra
A felnőttekből álló csapatok alkonyat után gyülekeztek bagolytúra helyszínén
Fotó: Fincza Zsuzsa

Az idén olyan sok kisgyermekes család jelentkezett, hogy kicsit korábban, már este nyolc előtt útra bocsátották az első, a "Szikrázó meteorok" nevet választott csapatot. Helybeliként a vidéket jól ismerő Kovács Erzsébethez egy Zalaegerszeg-belvárosában élő fiatal család: Horváth Ákos, Horváth Kovács Enikő iker gyermekeikkel, Iringóval és Noellel csatlakozott. Enikő egyébként 3 éve tart gerinctornát Pózván, s olyan jól érezte magát az egyesület tagjai között, hogy "hivatalosan" is belépett közéjük. 

A Szikrázó Meteorok: Kovács Erzsébet és a "belvárosi" Horváth-Kovács család pillanatok alatt összerakta az összetett puzzle-képet
Fotó: Fincza Zsuzsa

Az első, még a közösségi házban berendezett állomáson Bene Gyuláné Erika és Virág Erzsébet állított megoldandó akadályokat az induló csapatok elé. Akárcsak a Meteoroknak, a Pózvai Suhancok nevet zászlajára tűző csapatnak sem okozott gondot az óriás puzzle összerakása, a gyerkőcök pedig még a memóriaélesítő feladatot is hibátlanul teljesítették. A Suhancok társulat: Megyer Csaba, Megyerné Ács Andrea, Megyer Borka, Baumgartner Zsolt, Hegyi Judit és Németh Eszter a 2. állomáson is kitettek magukért, a legnehezebb kérdésre is tudták a választ, Hegyi Judit pedig valóságos Eiffel-tornyot épített fakockákból. A harmadik indulóként bejegyzett Németh család (Ingrid, Győző, Kornélia és Noémi), valamint Zuggó Anett és fia: Temlén Mátyás a labdával plusz feladatokat is vállalt. 

Az állomásfőnökök: Bene Gáborné Erika és Virág Erzsébet is csodálkoztak a gyerkőcök: Iringó és Noel ügyességén. Mögöttük édesanyjuk: Horváth-Kovács Enikő, édesapjuk: Horváth Ákos és a helyismerettel rendelkező csapattag: Kovács Erzsébet

Közösségépítő kaland a bagolytúra

– A bagolytúra a legnépszerűbb nyári programunk, igazi mókával teli közösségépítő kaland. Egyesületünk jó szokásához híven ezúttal sem csak a tagoknak szerveztük, részt vehetett rajta minden pózvai, sőt, Zalaegerszeg más városrészéből jelentkező is. Amire különösen büszkék vagyunk, a nemrég "falukba" költözött, s egyesületünkhöz csatlakozó fiatalok: Németh Gábor és Molnár Krisztián a családjaikkal az éjszakai kalandtúránkon is részt vettek - újságolta Tanainé Farkas Zsuzsanna, az egyesület elnöke, aki a 2. állomáson Boncz Gézáné Gyöngyivel fogadta a túrázókat. 

A Németh-családon és Zuggóékon a műveltségi kérdések sem fogtak ki. A kérdező Tanainé Farkas Zsuzsanna
Fotó: Fincza Zsuzsa

A 8 csapatban induló közel 70 éjszakai vándort 16 egyesületi tag segítette. Az állomásokon a már említettek mellett Péteriné Kozma Tünde, Török Anikó, Balázs Imréné, Bekéné Rajhona Mária, Méhesné Soós Ibolya, Molnárné Zsuppán Erika, Molnár János, Hegyi László Vilmos és Szvétecz Attila állította sok nevetéssel kísért ügyességi feladatok (zsákban futás, célba dobás sötétben, múmiakészítés toalett-papírral) elé a versenyzőket. A biztonságról Németh Miklós és Tompos Róbert, a helyi polgárőr egyesület tagjai gondoskodtak. 

Hegyi Judit pillanatok alatt tornyot épített a fakockákból. Mellette Németh Eszter, Szvétecz Alex, és Boncz Gézáné állomásfőnök
Fotó: Fincza Zsuzsa

Az utolsó csapat még éjfél előtt visszaért, de miután mindenki jól be(pót)vacsorázott, szinte hajnalig buliztak, táncoltak, beszélgettek. Hiába no, fiatal volt a kompánia – jegyezték meg a szervezők. 

Akik a főhadiszálláson az elemózsiáról gondoskodtak: Tomposné Molnár Tímea, Méhesné Soós Ibolya és Molnárné Zsuppán Erika
Fotó: Fincza Zsuzsa

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában