Trükkös tolvajokat vélnek a háttérben

2024.07.23. 19:00

Blokkolt központi zár, egymillió forintja tűnt el a horvát autópályán...

Érdekes történetet osztott meg velünk egyik olvasónk, aki a kárvallottja lett, és leginkább azért mesélte el nekünk, hogy másokkal mindez ne történjen meg. Nyaraláshoz utazva blokkolták gépkocsijának központi zárját, és a horvát autópályán elloptak gépkocsijából nagyjából 1 millió forintnyi eurót.

Kerkai Attila

A központi zár távirányítója nem mindig működhet, főleg akkor, ha blokkolják...

Fotó: ZH-illusztráció

Történetünk szereplőjét nevezzük Zoltánnak (pontos név természetesen szerkesztőségünkben), ő kérte, hogy ne hozzuk nyilvánosságra személyazonosságát. A történet ott kezdődik, hogy Zoltán négy unokájával nyaralást szervezett Horvátországba, és annak rendje s módja szerint el is indultak Zalaegerszegről a tengerpartra. Zágráb után az autópályán aztán a gyerekek megéheztek, s minthogy következett egy pihenőhely, McDonalds étteremmel, Zoltán beparkolt autójával. A gyerekeknek pénzt adott, ő nem volt éhes, viszont már érezte, hogy el kell mennie mosdóba; így arra vette az irányt. Innentől viszont mesélje ő tovább, hogy mi történt.

- Próbáltam lezárni az autót, de valahogy nem sikerült, hiába nyomtam a távirányítót – mondta Zoltán. - Próbáltam még egyszer, akkor sem sikerült. Ekkor körbejártam a kocsit, véletlenül nem szorult-e ruhadarab az ajtórésbe, ami miatt nem záródik a szerkezet. Semmit nem találtam, viszont éreztem, hogy már el kell mennem toalettbe, gondoltam, gyorsan visszaérek. Két-három percig lehettem távol, s mikor visszaértem, automatikusan megnyomtam a távirányítót, amely ekkor már kattant. Gyakorlatilag ekkor zártam be a gépjárművet, majd a gomb újbóli megnyomásával nyitottam ki. Beszállva az autóba aztán észrevettem, hogy a táskám nyitva, és a benne lévő boríték félig ki van húzva és szét lett tépve. Az a boríték, amelyet a nyaraláshoz vittünk magunkkal, benne készpénzzel, hiszen mindent ott kívántam fizetni és nem átutalással. Nagyjából 1 millió forintnyi összeg volt a borítékban, amelynek lába kelt. Hirtelen körülnéztem, mellettünk egy magyar rendszámú autó állt. A hátsó ülésen két nő ült, akiktől kérdeztem, láttak-e valamit, de ők azt mondták, éppen most érkeztek. Unokáim visszaérkeztek az étteremből, jól beszélnek angolul, hiszen 16 és 20 év közöttiek, szóltak a McDonald's biztonsági őreinek. Azt gondoltuk, biztosan van térfigyelő kamerájuk, nézzük meg, hátha látszik rajta valami. Jöttek is, majd tíz percre rá a rendőrök, hiszen kértük, hogy ők is helyszíneljenek. 

Ezt követően természetesen az útjuk a jastrebarskói rendőrségre vezetett, ahol elmondták, mi történt, és ahogy Zoltán mesélte, a rendőrök hálásak voltak, hogy hívták őket. Mint mondták, ők is hallottak már hasonló esetről, hogy így károsítottak meg utazókat. Viszont nem biztatták sok jóval őket, annyit mondtak, ha rövid időn belül esetleg megfogják a tetteseket, akkor esetleg hozzájuthatnak a pénzhez. Ha nem, akkor bottal üthetik a nyomát... Zoltán elmondása szerint a család küldött utánuk pénzt, így a nyaralás nem maradt el, az ügy pedig tulajdonképpen még folyamatban van. Arról egyelőre nincs tudomása, hogy a horvát rendőrség a térfigyelő kamerák felvételein mit látott. Idehaza a szakszervizbe is elment, ahol Zoltán szerint megerősítették: igen, lehetséges, hogy blokkolták a központi zárat, hogy ne működjön.

 -  Valószínűleg ez történt velünk is, mi más, egyelőre várom, hogy értesítsenek a hatóságok, hogy valójában mi történt és találtak-e használható felvételt – mesélte tovább Zoltán. - Igazából a pénzről már lemondtam, viszont szeretném, hogy mások ne járjanak így. A tanulság annyi - most már számomra is -, ha bármi gyanúsat vélünk felfedezni utazás közben, ne hagyjuk az autónkat őrizetlenül és nyitva. Nem tudni, hogy mi van a háttérben, hiszen lehet, hogy éppen kirabolni készülnek a bűnözők.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában