Már országszerte használható az EMMA

2024.07.04. 07:00

Elindult a MÁV-Volán-csoport egységes utazástervező szolgáltatása

Az Építési és Közlekedési Minisztérium kiemelt célja, hogy hatékonyan hozzájáruljon a nemzeti mobilitás fejlesztéséhez – bocsátotta előre Nagy Bálint közlekedési államtitkár, Keszthely és térsége országgyűlési képviselője, hozzátéve: ehhez infrastruktúra-fejlesztésre, járműbeszerzésre és szolgáltatási reformra van szükség.

Péter B. Árpád
Nagy Bálint: Az integrált szolgáltatás célja, hogy teljes útvonaltervet javasoljon a felhasználóknak belföldön
Fotó: ZH

Utóbbi azt jelenti: többet kell adni egyszerűbben és kevesebbért, mint korábban, ez az új tarifarendszer alapja, szögezte le a politikus, megmagyarázva a tarifaközösség kifejezést is.

Egy jeggyel, bérlettel

– Ennek lényege, hogy egyetlen jeggyel vagy bérlettel, autóbusszal s vonattal is utazhatnak az emberek, a közlekedési közszolgáltatásokat pedig úgy hangoljuk össze, hogy egységes menetrenddel, felesleges párhuzamosságok fenntartása helyett a közlekedés fejlesztésére fordíthassuk a forrásokat – részletezte Nagy Bálint. – E munkának több mint egy éve láttunk neki, amikor egységesítettük a MÁV-Startot és a Volánbuszt, s megalkottuk az ország- és vármegyebérlet rendszerét, most pedig elindult az integrált utazástervező szolgáltatás.

Valós idejű adatokkal

Az EMMA – vagyis: Egységes Menetrend Magyarországon – néven induló alkalmazás az első olyan integrált utazástervező platform idehaza, amellyel nemcsak a vasúti és autóbuszos menetrendek válnak elérhetővé, hanem a járatok valós idejű adatai is, így mostantól bárki egyszerűen, gyorsan és megbízhatóan tervezheti meg utazását – akár vonattal, autóbusszal, vagy ezek kombinációjával.

A politikus úgy fogalmazott: az integrált szolgáltatás célja, hogy teljes útvonaltervet javasoljon a felhasználóknak belföldön két tetszőleges pont között vonattal, hévvel, helyközi autóbusszal, illetve több mint 70 település (köztük Keszthely, Lenti, Nagykanizsa és Zalaegerszeg) helyi járataival együtt.

Lépésről lépésre

– A MÁV-START és a Volánbusz integrációjának soron következő lépései is hozzájárulnak ahhoz, hogy a közösségi közlekedést választó utasaink egyszerűbben, szervezettebben és egyre kedvezőbb feltételekkel érjék el az összehangolt szolgáltatásokat – mondta Nagy Bálint. – Az ország- és vármegyebérletek tavalyi bevezetése volt a kezdet az egységes, integrált közösségi közlekedés útján, idén március 1-jétől ezt egy újabb mérföldkő követte: egyszerűsítettük, egységesítettük és kiterjesztettük a kedvezmény- és tarifarendszert.

Egyre több lehetőség

Alig néhány hete, május elsejétől további két területen tapasztalhatják meg az utasok a vasúti és az autóbuszos közösségi közlekedés újjászervezésének előnyeit, folytatta a közlekedési államtitkár. Egybeolvadt a MÁV-START és a Volánbusz ügyfélszolgálata, egyszerűsödött a bérletek és a menetjegyek vásárlási folyamata, s kényelmesebbé vált a telefonos ügyintézés is.

Június elejétől pedig már a MÁV appban és az ELVIRA-ban is megválthatjuk a Volánbusz legtöbb járatára szóló jegyeket, tájékoztatott Nagy Bálint.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában