Zene irodalommal, hittel fűszerezve

2024.07.14. 07:00

Fatemplom Fesztivál Magyarföldön

Péntek estétől vasárnap estig tart a Fatemplom Fesztivál Magyarföldön. Az őrségi faluban világzenei, népzenei, könnyűzenei produkciók, irodalmi és szakrális előadások közül választhat ez idő alatt a közönség.

Korosa Titanilla

A Csík zenekar esti koncertjére sokan váltottak jegyet

Fotó: Pezzetta Umberto

Pénteken Rátóti Zoltán árnyas udvarában a Neil Young Sétány fellépésével kezdődött el az idei fesztivál, de hallhatta a közönség a Bokros Trió és Borbély Mihály, a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar előadását, a Csík zenekar koncertjét, illetve „Ahogy a telefonom látta” címmel kiállítás nyílt Gryllus Dániel úti fotóiból, több mint 50 országból hozva képeket. Este pedig megszólalt a fatemplom orgonája is Mátyás István által a Rátóti Zoltánnal közös fellépésen.

A Fatemplom Fesztivál fellépőinek névsora idén is hosszú, de mint azt Gryllus Dániel, a fesztivál egyik alapítója, a Kaláka együttes vezetője elmondta, szerencsére mély a merítési lehetőség.

- Minden évben szinte elölről kezdjük a szervezést, pályáznunk kell a lebonyolításhoz és ha vannak támogatók, akkor meg tudjuk tartani, közben pedig számtalan ötletünk van, hogy kiket kellene meghívni, hisz oly sok remek művész van Magyarországon akár a népzene, akár komolyzenében, vagy az énekelt versek műfajában – mondta. - De mindig van reménység, hogy sikerül megszervezni és most az is csodálatos, hogy pénteken este a falut elkerülte a vihar, kettévált a felhő, mintha tisztelte volna Bach kétzongorás versenyét, melyet közben a Zalaegerszegi Szimfonikus Zenekar játszott. 

A fesztiválnak vannak visszajáró szereplői és újak is. Előbbi például az idén 55 éves Kaláka, koncertjükön válogatást adtak elő: 55 dalt a közel 50 lemezen szereplő mintegy 300 költő verseire írott közel 1300 dalból. Velük szemben a vajdasági énekesnő Sőregi Anna először lépett fel Magyarföldön, illetve újdonságként dr. Novák Márta pszichiáter, alváskutató közreműködésével beszélgetés is zajlott, mely során azt járták körül a résztvevők, hogy milyen társas, társadalmi szerepekben működünk, gondolkodunk, dolgozunk, barátkozunk, szeretünk, élünk es halunk. 

Az eddigiektől eltérően egészen vasárnap estig tart a fesztivál, a zárónap hagyományosan ökumenikus istentisztelettel kezdődik a fellépők részvételével, de visszatér a Magyar Honvédség Légierő Zenekar is. Vasárnap délután ékezik még Lakatos Mónika a Cigány Hangok zenekarral és Berecz András is mesél a közönségnek. A záróakkord pedig koncertszínház keretében Ferenczi György és az 1-ső Pesti Rackák, a Tükrös Zenekar és két tehetséges végzős színészhallgató, Krasznai Vilmos és Liber Ágoston Barátomhoz című előadása lesz, melyben Arany János és Petőfi Sándor levelezése alapján a két fiatal költő életének talán legfontosabb két évét elevenítik fel humorral. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában