2024.07.22. 07:00
Jó reggelt, Zala vármegye!
A szombati városi kóstolós gasztroséta vendégei ismét megállapíthatták, egykor milyen kevés alapanyagból született változatos ételsor Zalában. A liszt, a tojás, a víz, a krumpli, a hús, a tej, néhány kerti zöldség és gyümölcs sokszögében készült kenyér, kalács, sütemény, prósza, dödölle, kása, rétes, lángos, gánica. Sokszor halljuk, egészségtelen volt a tepertő, a kolbász, meg a sok zsír, amiben szinte minden megsüthető volt. Csakhogy mégsem látunk végzetesen elhízott zalaiakat a korabeli fényképeken (manapság ellenben annál inkább). Ugyanis eleink az egész napos, meglehetős fizikai kondíciót igénylő munka során hatékonyan mozogták le a kalóriákat. A jófajta falusi étkek ma is hódítanak, csakhogy közben majdnem egész nap üldögélünk. Az eredményről nem a dödölle tehet.