A zalaegerszegi Kemény Gabi írónő volt a vendég

2024.07.12. 15:59

„Kössük össze” helyismereti ifjúsági tábor a Deák-könyvtárban

Mozsár Eszter

A helyismereti és környezetvédelmi tábor résztvevőinek csoportképe, elől Kemény Gabi, Szili Erika és Kocsis Tamás

Fotó: Mozsár Eszter

Helyismereti ifjúsági tábort szervezett a héten Zalaegerszegen a Deák Ferenc Megyei és Városi Könyvtár. Idén újdonsággal készültek a felső tagozatosok számára, ugyanis Kemény Gabi zalaegerszegi születésű írónővel találkozhattak személyesen, akivel A konkrét hiúz című ifjúsági regényét dolgozták fel játékosan. 

Tóth Milán, Orsós Viola és Bekes Emma Bianka Kocsis Tamás könyvtáros társaságában a szituációs játék során 
Fotó: Mozsár Eszter

Az izgalmas és élménydús foglalkozások során egyrészt helytörténeti ismeretekkel gazdagodtak a fiatalok, másrészt „zöld” témákat, környezetvédelemmel kapcsolatos kérdéseket érintettek. Ez nem volt véletlen, ugyanis a kalandregény helyszíne is a természet: a tizenkét éves főhős, a kissé szétszórt Marci iskolájának csapatával egy természetvédelmi verseny országos döntőjére készül, Márianosztrára utaznak. S hogy miként jön a képbe az a bizonyos hiúz? A könyvet első nap közösen olvasták el, szerdán pedig annak mintájára saját történetet találtak ki a csapatok. A szituációs játékot maga az írónő vezette.

– Szeretem ezt a korosztályt. Nem hiszek abban – mint ahogy bizonyos kutatások mondják – , hogy kiveszne belőlük a kreativitás, sőt. A mostani táborba különösen ügyes gyerekek érkeztek, nagyon gyorsan reagáltak, játszottak el, rögtönöztek egyből csavaros történeteket – mesélte a coach-ként, szervezetfejlesztőként dolgozó írónő, aki metamorfózis meseterapeutaként tart alkotó-fejlesztő foglalkozásokat. – Azt kértem, hogy válasszanak számukra kedves szereplőket, zalaegerszegi helyszíneket és kínos vagy vicces helyzeteket. Ezeket felírták egy lapra, amiket összekevertünk, így valóban érdekes szituációk születtek, amiket a csapatok előadtak.

Kemény Gabi hozzátette, az írás és a fejlesztés mellett tavasztól a Bátor Tábor Alapítvány nemzetközi operatív menedzsere.

– A Nemzeti Kulturális Alap támogatta az idei táborunkat, ahol a helyismereti témákat a környezetvédelemmel párosítottuk – folytatta Szili Erika helyismereti könyvtáros. – A héten például megnéztük a Gébárti-tó melletti tanösvényt, valamint megismertük a Deák-tér környékének állat- és növényvilágát egy mobilapplikáció segítségével.

Helyismereti tábort már kétszer szerveztek a bibliotékában, ám először választottak konkrét könyvet témának. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában