Ősszel tanulmányúton vehetnek részt

2024.07.04. 10:00

Prezentációk a Zalai Falvakért Egyesület aktuális pályázata keretében

Arany Horváth Zsuzsa

A KOVÁSZ résztvevői

Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Június 28-án a zalaszentlászlói Makovecz Faluházban gyűltek össze a Zalai Falvakért Egyesület  (ZFE) Közös Értékeink pályázat KOVÁSZ (Közösség Oktatás Változás Álom Szövetség) projektjében részt vevő közösségépítők. Az Itthon Zalában, Európában - Nők és fiatalok a közéletben, a helyi közösségekben alcímet viselő, 2024 januárjában indult program a zalai településeken, kisvárosokban élő fiatalokat és nőket segíti a közéleti, közösségi szerepvállalásaikban. A jelentkezők először három önismereti tréningen vehettek részt, amelyeken a szándékok, célok összehangolása, a csapatépítés, a saját cselekvési terv elkészítésének indítása volt a cél. Ezután a közösségi tervezés, az EU-s értékek, a fenntarthatóság, a környezetvédelem, az önkormányzó közösség és a kommunikáció szerepelt a tematikus napokon, melyet a ZFE aktivistái, valamint a Közösségfejlesztők Egyesülete és az Autonómia Alapítvány munkatársai vezettek.

György Bálint prezentációja
Fotó: Arany Horváth Zsuzsa

Az elmúlt négy hónap a 15 résztvevő személyes cselekvési terveinek kidolgozásával telt, amihez mentorsegítséget kaptak. Ezután került sor a nyílt műhelynapra Zalaszentlászlón. A rendezvényen Szeder-Kummer Mária, a ZFE vezetője tájékoztatta a résztvevőket az eddig végzett munkáról, majd vetített képes beszámolók mutatták be a KOVÁSZ-projekt keretében tervezők eddigi eredményeit. A közösségépítés tematikái mellett a nehézségek és a pozitív gyakorlatok, tapasztalatok is terítékre kerültek. Az öntevékeny szerveződés nemzetközi önkéntes tábort éppúgy hozott mint az önellátásra törekvés megvalósulását, a hallássérültek életminőségének a javítását, kisfalvak közös programjait, az őslakosok és a betelepülők egymásra találását, a természeti értékek védelmének tanítását gyermekkorban, önismereti beszélgetések lehetőségét, újrahasznosító bútorfestést, közösségi alapítvány létrehozását, fenntartását. 

"A pályázattal lehetőséget kaptunk, hogy új lendületet vegyenek a kistelepüléseken folyó közösségi vállalások és megerősödjön az egyesületünk bázisa tagságában, szakmaiságában, hálózataiban és együttműködéseiben", hangsúlyozta Szeder-Kummer Mária. A nyílt napon a község polgármestere, Bohár István bemutatta a faluház épületében helyet kapott önkormányzati intézményeket.

A Zalai Falvakért Közös Értékeink pályázat KOVÁSZ projektjének résztvevői ősszel tanulmányúton vehetnek részt, mely működő gyakorlatok megismerését, az élményszerzést, a kapcsolatbővítést célozza. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában