A nap képe

2024.07.18. 20:30

Minden harmadik ember dohányzik Magyarországon

Ebből a perspektívából egészen bizarr látvány, ahogy egy fej nélküli idős hölgy dohányzik. A felvételt Szakony Attila készítette a Zalakarosi Fürdő egyik erre kijelölt pontján.

Benedek Bálint

Évente 27 ezer ember hal meg dohányzással összefüggő betegségekben Magyarországon, ahol minden harmadik ember dohányzik

Fotó: Szakony Attila

Hiába a rengeteg prevenció, még mindig évente 27 ezer ember hal meg a dohányzással összefüggő kórállapotok miatt. Az internetes forrásokból az is kiderül, hogy ma Magyarországon minden harmadik ember dohányzik. A kormány 2024 elején lépett és megjelent az új „Egészségügyi szakmai irányelv a dohányzásról való leszokás támogatásáról”, ami kiemelt hangsúlyt fektet az alternatív dohánytermékek káros hatásainak ismertetésére. Bizonyítékokon alapulóan mutatja be, hogy képzett dohányzás leszokást támogató szakember segítsége mellett nagyobb arányban következik be absztinencia. A világon szinte egyedülálló a magyarországi dohányzásról való leszokást segítő szakember-hálózat. A frissített irányelv kitér a legújabb gyógyszeres terápiákra és alkalmazásuk fontosságára. Az alternatív dohánytermékek kapcsán aggodalomra okot adó tény, hogy miközben a hagyományos dohánytermékek fogyasztása Magyarországon nem az elvárható ütemben csökken, az új típusú dohány- és nikotintartalmú termékek fogyasztása gyorsan terjed.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában