A szülészet ismét működik Keszthelyen

2024.07.15. 17:30

Működik a nőgyógyászati fekvőbetegellátás a Balaton-parti kórházban

Ismét működik a szülészet-nőgyógyászati fekvőbetegellátás a Keszthelyi Kórházban. Vagyis: újfent születhetnek babák a Balaton fővárosában.

Péter B. Árpád

Nagy Bálint: A 31 szülész-nőgyógyász közül csupán nyolc vesz részt az állami betegellátásban Zalában

Forrás: ZH

Az intézmény közösségi oldalán arról tájékoztatott, július 11-étől újraindult a Keszthelyi Kórházban a szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg-ellátás, amely idén – mint arról a cikkünkben többször írtunk – immár másodszor állt le az elmúlt hetekben, szakemberhiány miatt.

Újfent születhetnek babák a Balaton fővárosában
Fotó: Keszthelyi Kórház

Szülészet: folyamatos az orvosi jelenlét

A hivatalos kommüniké szerint annyi változott, hogy most „az Országos Kórházi Főigazgatóság koordinálásában a környező kórházak folyamatosan biztosítják az orvosi jelenlétet”.

Az újbóli szüneteltetés bejelentése után, július elején Nagy Bálint, a térség országgyűlési képviselője arról posztolt Fb-bejegyzésében: „Zala vármegyében összesen 31 szülész-nőgyógyász rendelkezik engedéllyel, ugyanakkor mindössze 8-an vesznek részt az állami betegellátásban”.

Két leállás

Előbb április 19-től május 6-ig, majd július 1-től tíz napon át szünetelt a szülészet-nőgyógyászati fekvőbeteg-ellátás a Keszthelyi Kórházban. Ezen időszakokban a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház, a Kanizsai Dorottya Kórház, illetve az ajkai, a kaposvári, illetve a veszprémi kórház fogadta az ellátási körzet lányait-asszonyait.

Kevesen vállalják

A politikus bejelentette, azt javasolta az egészségügyi tárcának, „hogy szükség esetén a magánpraxis engedély kiadásához legyen elvárható az állami ellátásban való részévétel is, bizonyos meghatározott mértékben”.

Végleges megoldás kellene

„Jó hír! Mégsem csak a választásokig! Bízzunk benne, hogy végleges megoldás születik – ezt kértük, ezt várjuk!” Ezt már Manninger Jenő,

Keszthely polgármestere tette közzé közösségi oldalán, aki két héttel korábban úgy fogalmazott: „a problémát az okozza, hogy nincs megfelelő számú orvos, aki a kórházban vállalna munkát, annak ellenére, hogy jelentősen megemelték a béreket”.

Majdnem annyi, mint Kanizsán

A városvezető arról is írt, Keszthelyen 620 gyerek született évente, s ez majdnem annyi, mint a megyei jogú városban, Kanizsán, így hát szakmailag sem indokolt a szüneteltetés. Leszögezte, „a megoldás az egészségügyi kormányzat, a parlament, a kórházvezetők és az orvosok kezében van”.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában