Közösségi összefogásnak köszönhető a város virágos "arca"

2024.07.04. 20:00

Nemzetközi zsűri méltatta a minőségi zöldfelületeket Zalakaroson

Az Európai Virágos Városok és Falvak (Entente Florale Europe) versenyén idén két város képviseli Magyarországot, a nemzetközi zsűri nemrégiben Debrecenbe és Zalakarosra látogatott, hogy értékelje a települések környezetszépítési tevékenységét.

Benedek Bálint

Novák Ferenc polgármester bízik benne, hogy a sok méltatásnak köszönhetően Európa újra felfigyel a zalakarosi közösségre

Fotó: Szakony Attila

Mint arról korábban többször is beszámoltunk: idén a Virágos Magyarország, az ország legrégebbi és legnépszerűbb környezetszépítő versenyének 2023-as fődíjasai, Debrecen és Zalakaros képviseli az országot a megmérettetésben. Az Európai Virágos Városok és Falvak zsűrijének tagjai június végén érkeztek Magyarországra, hogy személyesen értékeljék a két település környezetszépítési tevékenységét. Az ítészek bizottságának elnöke, William Kearney, az EFE alelnöke, Rüdiger Kirsten német tájépítész, valamint a cseh Milena Andrade Dneboská először Debrecenbe látogatott el. Ezt követően július 1-jén Zalakarosra érkeztek, a Virágos Magyarország kisváros kategória fődíjasához. A termálfürdőjéről híres üdülőváros 2003 után idén már második alkalommal képviseli az országot, amelyre most is lelkesen készült az egész település.

– A zsűri megtekintette a város számos minőségi zöldfelületét, amely remekül kiegészíti a rekreációs igényeket – fogalmazott Novák Ferenc polgármester. – Elismerően szóltak a Termáltó és Ökopart környezetéről, ahol pihenőpark, vadvirágos rét és egy éger láperdő fogadja a látogatókat. Kiemelték a biodiverzitás megőrzésére tett erőfeszítéseinket, s külön dicsérték a több hazai díjat is elnyert Éger tanösvényt. Ezek mellett még a Karos Korzó központi közösségi terének tájépítészeti nívódíjas csapadékvizet visszatartó rendszerét és közparki fejlesztését is méltatták. Ez egy óriási csapatmunka és közösségi összefogás eredménye.

A városvezető hozzátette: különleges település az övék Magyarországon. A fürdő megszületéséig, vagyis 1965-ig kicsi, szerepkör nélküli község voltak, kevesebb mint 700 lakossal. Az azóta eltelt majdnem 60 évben töretlen a fejlődésük, melyet jól mutat, hogy az ország 10 meghatározó turisztikai helyévé nőtték ki magukat. Több évtizede vesznek részt a virágos Magyarország mozgalomban, 1995-ben község kategóriában lettek elsők, azóta ezt számos elismerés követte.

– Büszkék lehetünk arra, hogy az egyik legtisztább, legbiztonságosabb és az egyik legkisebb városa vagyunk az országnak – folytatta. – Nálunk jut a legnagyobb zöldfelület egy lakosra viszonyítva. És még egy a legek közül: a szakemberek szerint gyógyvizünk Európa egyik legjobb, leghatásosabb gyógyvize. Nem véletlen a településünk jelmondata: "Meríts erőt a természet csodáiból!"

A nemzetközi megmérettetésben összesen 7 ország 11 települése mutatkozik be. Az eredmények kihirdetése, az elnyert minősítéseket szeptember 7-én, a székesfehérvári díjátadó gálán adják át.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában