A Kanizsai Zeneiskoláért Alapítvány sikeresen pályázott

2024.07.05. 11:00

Népi hangszerek kerültek a zeneiskolába

A Csoóri Sándor Alap pályázatán 800 ezer forintot nyert a Farkas Ferenc Zene- és Aranymetszés AMI Kanizsai Zeneiskoláért Alapítványa, amiből két szakmai nap szervezése mellett hangszereket és kottákat is vásárolhattak.

Benedek Bálint

Scheiber Krisztina a kobozzal és Baráth Adrien a moldvai dobbal. Minkét új hangszernek nagy hasznát veszik a tanításban

Fotó: Szakony Attila

Baráth Adrien, az intézmény igazgatója elmondta: a pályázat révén még tavasszal két szakmai programot valósítottak meg. Az egyiken a novai származású Junior Prima díjas népdalénekes és népzenész, Gubinecz Ákos volt a vendég. 

- Szívmelengető érzéssel töltött el, hogy az édesapám, Baráth Béla nyugdíjas zenetanár az 1970-es években Nagykanizsa környékén gyűjtött népdalaiból is feldolgozott néhányat a Scheiber Krisztina népzene tanszakos tanár vezette növendékekből álló csapat. Emellett moldvai műveket játszottak a gyerekekkel. Öröm az is, hogy két teljesen új hangszer került az intézményünkbe, egy koboz, valamint egy moldvai dob – folytatta az igazgató. – Ez nagy előrelépést jelent népzenészeinknek, akik autentikus módon ismerkedhetnek meg a népzene stílusaival.

Scheiber Krisztina hozzátette: mintegy 40 növendékük örömére a moldvai muzsika elsajátításában nagy szerepe lesz mindkét hangszernek. A koboz arab eredetű, török közvetítéssel került Európába, az udvari zenében használták, így épülhetett be a népzenébe később. A dob a 20. században került be a moldvai népzenébe, valószínűleg fúvós bandák révén.

– Vizeli József tanárkollégámmal együtt sokat dolgozunk azért, hogy a gyerekek minél több ismeretet szívhassanak magukba a népzenéből – mondta Scheiber Krisztina. – A fiatalok nyitottak, ám nagy kihívás megtalálni azokat a dallamokat, melyek életkori sajátosságainak megfelelnek, és amelyekkel azonosulni is tudnak.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában