A Pannon Egyetem zalaegerszegi kampuszára 111 hallgatót vettek fel

2024.07.27. 16:30

Ösztöndíjra pályázhatnak a gazdaságtudományi képzésen

Kiemelkedő eredményeket ért el a Pannon Egyetem a vidéki egyetemek között az idei felvételi eljárásban, áll az intézmény sajtóközleményében. A 2024/2025. évi általános eljárás keretében 1605 jelentkezőt vettek fel, Zalaegerszegen 111 hallgató kezdheti meg tanulmányait ősszel.

Zaol.hu

A Pannon Egyetem Zalaegerszegi Képzési Központjába 111 hallgató nyert felvételt, tájékoztatott Decsi Péter megbízott főigazgató

Fotó: PEZEK

A Pannon Egyetem az előző évhez hasonlóan szinte minden képzése esetén fel tudta tölteni az államilag támogatott helyeket, a felvett hallgatók 80 százaléka állami ösztöndíjas képzésben vehet részt. Az új felvételi eljárás valódi versenyhelyzetet teremtett. A Pannon Egyetem a 2024-ben bevezetett új felvételi pontszámítási rendszerben – továbbra is minimum ponthatár alkalmazása mellett – olyan intézményi pontszámítási metodikát határozott meg, amellyel a többlet tanulmányi teljesítményt, a nyelvtudást, szakmai teljesítményt, a választott képzéshez kötődő munkatapasztalatot díjazta, hangsúlyt fektetve a fentiek mellett az esélyegyenlőség érvényesülésére is, tájékoztatta lapunkat az egyetem.

Országos trend, hogy idén nehezebb volt bekerülni a gazdaságtudományi képzésekre a korlátozott számban elérhető állami támogatott férőhelyekre. Itt a diákok és az egyetemek között nagyobb verseny alakult ki. Azoknak, akik nem jutottak be vagy nem jelentkeztek egy felsőoktatási szakra sem, pótfelvételi eljárásban van még lehetőségük bekapcsolódni a szeptemberben induló képzésekbe. A Pannon Egyetem egyetemi ösztöndíjrendszert dolgozott ki a gazdaságtudományi képzési területeken Veszprémben, Nagykanizsán és Zalaegerszegen. A gazdászképzésre jelentkező önköltséges képzésre felvett hallgatók az újonnan megalapított UPlifting Önköltségcsökkentő Támogatásra pályázhatnak, amelynek köszönhetően 50-75-90 százalékos önköltségi díjkedvezményben is részesülhetnek felvételi pontszámuk alapján.

- Köztudott, hogy Zalaegerszegen az országban elsők között hoztuk létre a duális képzést – ismertette Decsi Péter, a Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központ megbízott főigazgatója. - Ez a képzési forma a legtöbb szakunkon elérhető, legyen az állami ösztöndíjas, önköltséges, nappali vagy levelező tagozat. A jelenleg érvényes szabályok szerint a duális hallgatók havonta legalább a minimálbér 65 százalékának megfelelő juttatásban részesülnek, ami egy újabb lehetőséget biztosít a tanulmányaik finanszírozására. A Zalaegerszegi Egyetemi Központ kiterjedt duális kapcsolatrendszere segíti a hallgatók szakmai előmenetelét. Emellett Zalaegerszegen folyamatban van céges ösztöndíjak rendszerének a kialakítása, ami újabb segítséget nyújt az önköltséges képzésre jelentkezett hallgatóknak és családjaiknak.

Több szempontból is vonzó a Zalaegerszegi Egyetemi Központ

A Pannon Egyetem Zalaegerszegi Egyetemi Központjába 111 hallgató nyert felvételt az általános felvételi eljárás során. Ebből 43 gazdász, 42 műszaki és 26 gazdaságinformatikai képzésben kezdheti meg tanulmányait.

- Összességében pozitívan értékeljük a felvételi eredményeket, figyelembe véve, hogy a gazdászképzésen az államilag támogatott férőhelyek száma korlátozott, valamint mindhárom képzési területet érinti a szakképzési rendszer átalakítása. Ennek köszönhetően az Egyetemi Központ beiskolázási bázisát jelentős mértékben kitevő szakközépiskolákból nem érkezhettek végzősök ebben a felvételi eljárásban. A többletpont szerző programjaink sikeresek voltak, mert a felvettek aránya magasabb az elmúlt évihez képest. A Gazdálkodási Kar Zalaegerszeg mindkét alapszakját - gazdálkodási és menedzsment, valamint pénzügy és számvitel - elindítja nappali és levelezős munkarendben. A hallgatók többsége gazdálkodási és menedzsment alapszakra nyert felvételt a korábbi évekhez hasonlóan – összegzett Decsi Péter.

Az igazgató arról tájékoztatott továbbá, hogy műszaki képzésekre 42 diák nyert felvételt, közülük 27 mechatronikai mérnöki, 11 gépészmérnöki, 4 tesztmérnöki alapszakon kezdheti meg tanulmányait. Az Egyetemi Központ az első helyes jelentkezők 77 százalékát fel tudta venni. Gazdaságinformatikai képzésekre 26 fő nyert felvételt, közülük 12-en felsőoktatási szakképzésben, 14-en alapszakon kezdhetik meg tanulmányaikat. Az első helyes jelentkezők 90 százalékát felvették a népszerű többletpont programoknak köszönhetően. A pótfelvételi eljárásban gazdaságtudományi képzéseiken önköltséges, műszaki és informatikai képzéseken állami támogatott és önköltséges szakjaik is elérhetők.

Mindent összevetve, a zalaegerszegi képzéseket vonzóvá teszi a duális partnerkapcsolatok száma, a garantált kollégiumi férőhelyek, a 11 hektáros zöld környezet és a széles körű ösztöndíjrendszer, hangsúlyozta a kampusz megbízott igazgatója.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában