Utazó – A nyári kánikulából menekülve

2024.07.29. 07:00

Palfaui vízesés, egy jó kiránduló tipp

Az utóbbi hetek forró időjárásában valódi felüdülés volt ellátogatni a Zalához közeli osztrák hegyekbe. A Wasserlochklamm Palfau, azaz a palfaui vízesés Landl település közelében feledhetetlen túra, ám a szintkülönbség és a néhány száz lépcső némi kitartást, erőnlétet kíván az embertől.

Mozsár Eszter

Vadregényes szurdok és kiépített útvonal vár a palfaui vízesés meglátogatásakor

Fotó: Bukta Zoltán

A vizes látványosság március és október között látogatható. Stájerország egyik természeti csodája a Gesäuse turisztikai régióhoz tartozó Steirische Eisenwurzen Naturparkban található. A Hochkar délnyugati oldalába vágódott mély szurdok a Wasserlochklamm, melynek felső részén ontja a vizet az időszakos karsztforrás, a névadó lyuk, a Wasserloch. 

A  negyedik palfaui vízesés zubog alá a magasból
Fotó: Bukta Zoltán

Két-három órás a vízesés túra

A palfaui vízesés túrája fizetős, felnőttnek 10 euró, ám megéri az árát, nem minden nap látunk egyszerre öt vízesést egy útvonalon. Az oda-vissza járatra mintegy három órát érdemes számolni a pihenéssel és nézelődéssel együtt. Összesen 325 méter a szintkülönbség, a szurdok maga 900 méter hosszú. A Salsa folyón átvezető függőhídra még ingyen rá lehet lépni és onnan fotózni, a másik oldalon azonban beléptető rendszer működök. A 65 méter hosszú függőhidat drótkötelek tartják és 20 méter magasban húzódik a Salza folyó felett.

A túraútvonalat 1986 és 1994 között építették, az elején az erdőn át vezet az út, majd korszerűen kiépített és biztonságos lépcsősoron és faállványokon, pallókon kapaszkodhatunk felfelé, miközben megállhatunk egy-egy vízesésnél. „Először csak 1985-ben fogalmazódott meg a gondolat, hogy az addig járhatatlan szurdokot kiépítsék a turisták részére, majd 7 év kemény munka után végül 1994. május 14-én nyílt meg a látogatók előtt a biztonságosan kiépített útvonal” – írja a kirándulastippek.hu

Kirándulás után finom ebéd 

A séta vadregényes, a keskeny kanyonokon át haladva és feljebb jutva valóban lélegzetelállító kilátás nyílik a sziklás, erdős tájra. Visszatérve a bejárat melletti étteremben rendelhetünk finom ebédet, vacsorát, frissítőt, miközben tovább gyönyörködünk a folyóban. A vendéglátóhely házi különlegessége a „Kulinarium Baked Potato” – hatalmas, ropogós sült burgonya mindenféle töltelékkel. Jelentjük, nagyon finom volt. Aki pedig a környéket szeretné felfedezni, nyugodtan benevezhet még raftingra vagy kerékpár, esetleg motoros túrára. A parkolás az étterem mellett megoldott. Arról tájékoztatnak, hogy kerékpárosok, motorosok, kajakosok, raftingosok, búvárok, zarándokok és kirándulók is szívesen étkeznek a Salza partjára.

A Gesäuse  régió települései:

- Admont

- Altenmarkt

- Ardning

- Gams

- Hall

- Hieflau

- Johnsbach

- Landl

- Palfau

- St. Galle

- Weißenbach

- Weng

- Wildalpen. 

Hasonlóan szép kiránduló tipp, amiről korábban írtunk, a szlovén Skalca-vízesés

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában