A világhír felé menetel a légtornász és akrobatikus látványtáncos

2024.07.06. 07:00

Péntek Lara két világbajnokságon remekelt Los Angelesben és Porecben

Sok kislány álma, hogy híres-neves táncos vagy előadóművész legyen. A 11 éves zalaegerszegi Péntek Lara hat éve keményen és szorgalmasan gyakorol, így nem kell csodálkozni azon, hogy ilyen fiatalon már beválogatták tavaly a Los Angelesi tehetségolimpiára (World Championships of Performing Arts -WCOPA), ahol open dance kategóriában a 3. helyen végzett szólóban, csapatban pedig a Song and dance (egy énekes, három táncos) kategóriában elsők lettek.

Mozsár Eszter

Lara az Egerszeg Fesztiválon is fellépett. Fotó: Pezzetta Umberto

Lara volt már bábból megszülető pillangó, Tiktok influenszer, madár és legutóbb angyalka az akrobatikus látvány táncos műsoraiban. A mozgékony, tehetséges, ám kellőképpen szelíd és szerény kislány édesanyja, Schrettner Adrienn társaságában érkezett szerkesztőségünkbe. A beszélgetés alatt fokozatosan nyílt meg és mesélt arról, hogy miként és milyen korán szerette meg a táncsport világát. Lara egyáltalán nem a könnyebb utat választotta, a modern, akrobatikus látványtánccal párhuzamosan ugyanis a légtornát és szertornát ugyancsak elkezdte tanulni három évvel ezelőtt, s vált egyre jobbá mindkettőben. Nem véletlen, hogy versenyprodukcióiban mindkét stílusból merít, ezáltal válik különlegessé a műsora. A Csillagközi Óvodában keltették fel először az érdeklődését, Aki Jázmin óvónő akrobatikus, légtornász műsora teljesen ámulatba ejtette. Ennek hatására később Balogh Diána (Z-aerial Jóga & fitnesz) vezette be Larát a légtorna varázslatos világába. 

Mert a magasból minden más

- Leginkább az fogott meg engem, hogy fent lehetek a magasban, amitől egyáltalán nem félek. Szeretek színpadon lenni és a tánc közben már nem igazán izgulok – mondta mosolyogva Lara, aki a Zalaegerszegi Liszt Ferenc Általános Iskola ének-zenei tagozatos tanulója. Határozott elképzelése van arról, hogy felnőtt korában tánctanár lesz. Szorgalmát mutatja, hogy napi 2-3 órát gyakorol, s nemcsak a fellépések előtt. 

A Los Angelesi fellépések szünetében. Forrás: Schrettner Adrienn

- Ötödik osztályban került át az Ady-iskola balett tagozatát váltva a Liszt-iskolába, ahol Tasnádi Renáta tanárnő is segít tovább fejleszteni táncos tudását – folytatta az édesanyja. - Lara hat évvel ezelőtt még óvodás korában kezdett el táncolni a zalaegerszegi Royal Dance Studio és Sportegyesületnél. Az úszás mellett az ottani ovistorna jelentette a pluszmozgást, később számos versenyen lett egyre ügyesebb. Idővel komolyabb eredményeket ért el, ezért úgy döntöttünk, hogy szintet lépünk. Június elejétől a nagykanizsai Szan-Dia Fitness Sport Klubba járunk. A csoportok és az iskolák mellett meg kell említenem Babos Sándorné Marcsi néni nevét, aki ugyancsak sokat segítette szakmailag az akrobatikus készsége fejlesztésében. Lara már nagyon korán eldöntötte, hogy táncos szeretne lenni, ezért iratkoztunk be az Ady-iskola tánc tagozatára. Aztán jött a COVID, az online gyakorlás. Otthon is próbálok segíteni neki, amiben tudok – felelte Adrienn. - Fokozatosan került fel a földről a levegőbe a kislányom. A pillangó átváltozását elmesélő szólójában még a földön táncolt, míg a madaras és a legutóbbi, a Rebel Angel (Lázadó Angyal) nevű műsorában már felkerült a légtornász karika is a színpadra, amit a közönség az Egerszeg Fesztiválon ugyancsak láthatott.

Irány Los Angeles és Horvátország

Szóba került, hogy a család támogatása, áldozathozatala nélkülözhetetlen. Adrienn sokszor az edzőkkel karöltve segít a koreográfiát kitalálni, a fellépő ruhákat varrni. És nem utolsósorban az edzésekre, versenyekre kíséri. Mint mondta, maga is elszánt, nem sajnálja az időt és energiát, hiszen a lánya álmát valósítják meg. Maguk sem gondolták volna, de tavaly meghívást kaptak Los Angelesbe a tehetségolimpiára, ahol énekesek, színészek, zenészek, táncosok és modellek mérték össze tudásukat kategóriánként. A zalaegerszegi kislány 2023-ban egy online válogatón jutott tovább a Magyar Tehetség és Előadó-művészeti Bajnokság döntőjébe, amit Budapesten rendeztek tavaly áprilisban. A neves szakmai zsűri juttatta tovább Larát az Amerikai Egyesült Államokban rendezett világbajnokságra.  

- Tíz napig tartott a tehetségolimpia, addig nem jutottunk el messzire, csak a program helyszínét jártuk körbe. A verseny után maradtunk még néhány magyar résztvevővel közösen. Los Angeles nagyon különleges és felejthetetlen marad – folytatta Adrienn.

- Számomra nagy élmény volt a Disneyland, a hollywood-i filmstúdió, és megnéztük a hírességek sétányát is. Nagyon megtetszett a város, remélem, hogy még visszatérhetek vagy élhetek ott – árulta el nem titkolt vágyát Lara. 

Visszatérve Magyarországra természetesen folytatta az edzéseket, számos hazai és nemzetközi versenyen szerepelt eredményesen. A család nagyon büszke például a tavaszi horvát világbajnokságon elért második helyezésre. 

A poreci világbajnokságon a színpadon. Forrás: Forrás: Schrettner Adrienn 

- Az esélytelenek nyugalmával készültünk a márciusban Porecben (Horvátország) megrendezett Dance Star World Dance Master bajnokságra. Lara ekkor teljesen egyedül indult, még nem volt mögötte hivatalosan tánccsoport, ugyanis akkor váltottunk éppen. Ezen a világbajnokságon, második helyezést ért el, ami minket is megdöbbentett, nem számítottunk rá. Megtisztelő volt, hogy az új csapata, a Szan-Dia felkérte, hogy táncoljon velük egy csoportos számban, amivel harmadik helyezést értek el.

Mert tánc nélkül nincs élet”

Az évad utolsó versenye júniusban Dabason a Ritmuscsapatok Országos Bajnoksága és Világbajnoki kvalifikációja volt, amelyen első lett, ezzel bekerült a 2024. szeptember 27-29. között a horvát Novalján rendezendő International Dance Open világbajnokságra. Produkciójával az elismerő legjobb előadói különdíjat is elnyerte, ezért részt vehet ingyenesen az októberi, Romániában rendezendő neves International Dance Competitition Sibra City Dance versenyén. Nyáron egy szolnoki légtornász edzőtábor van még tervben.

A tehetséges kislány szerkesztőségünkben az amerikai és a horvát világbajnokság díjaival. Fotó: Mozsár Eszter

Azt érdemes még elmondani, hogy a kislány szinte kivétel nélkül mindig a legfiatalabb volt a saját korosztályának indulói közül. Lara egyébként kiemelkedő tanuló, nevelőtestületi dicsérettel végezte el az ötödik osztályt. Nagyon szereti az állatokat, kettő cicája van. A barátokra hétvégén jut idő, bár sok esetben – ki gondolná, hogy miért – a trambulint választják, ha együtt vannak. 

- Larának van egy mottója: „Táncolok, míg élek, mert tánc nélkül nincs élet”. Azon kívül, hogy tánctanár szeretne lenni, elképzelése az, hogy minél nagyobb együttműködést és kölcsönös tiszteletet érjen el a tánciskolák között. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában