Mutatjuk a szombati, vasárnapi és hétfői kínálatot

2024.07.12. 19:30

Rendezvények az idei Göcseji Dombérozón

Pénteki programajánló rovatunkban hírt adtunk a 8. Göcseji Dombérozó első napjának rendezvényeiről, ezúttal pedig szombattól hétfőig tekintjük át a kínálatot.

Zaol.hu

A tavalyi novai aratónapok megnyitóján készült képünkön a Zengővárkonyi Hagyományőrző Művelődési Egyesület néptáncegyüttesének és rézfúvós zenekarának menettánca látható. Most szombaton már a 35. aratónapokat rendezik a településen

Forrás: ZH-Archívum / Korosa Titanilla

Július 13-án, szombaton 9 órakor kezdődik Nován a göcseji kézikaszás aratóverseny programsorozata a sportcentrumnál. A XXXV. Göcseji Aratónapokat Vigh László országgyűlési képviselő nyitja meg a Göcsej Szíve-Java Néptáncegyüttes közreműködésével, majd 10 órakor indul az aratóverseny, a tarlófutóverseny, a kaszakalapálás és az aratási ételek (kóstolással egybekötött) bemutatója. A delet követően kulturális műsorok szórakoztatnak: 12.30: Jó ebédhez szól a nóta, 13.30: Göcseji Szegek Néptáncegyüttes, 14.30: Szarkaláb Tánccsoport,  14.45: Göcsej Kis Szíve Tánccsoport, 15.00: Harisnyás Pipik gyermekműsora, 15.45: „Búzától kenyérig” rajzpályázat eredményhirdetése, 16.00: Szökős Néptáncegyüttes, 16.45: aratóverseny díjkiosztó ünnepsége, 17.45: U32 együttes műsora, 19.00: Aurora Folk­Glamour divatbemutató (közreműködik a Zalai Táncegyüttes), 20.00: Góbé Zenekar koncertje. Az aratónapokat kísérőprogramok is színesítik.

Szombaton Zalaegerszegen, a Göcseji Tudásközpontban 8.30-kor kezdődik és 12 óráig tart a Nem megyünk mi messzire, csak a Göcsej szélire című dombérozós program, kézműves foglalkozásokkal (a Göcseji Kézműves Egyesület tagjaival), göcseji szólások, mondások és anekdoták felidézésével, 10 órától a Tarsoly Népszínház bábelőadásával, utána táncházzal.

Szentkozmadombján Láttál-e már pipitérszedőt? mottóval időutazásra invitálnak a szervezők szombaton 9 és 19 óra között. Nagy László aranydiplomás agrármérnök mutatja be a falusi ember életéhez kapcsolódó néhai használati tárgyakból összeállított gyűjteményt. A résztvevők megnézhetik a híres göcseji pipitérszedőt is.

Káváson szombaton 13 órától indul a dombérozás, túrával a Borona úton és helyi borok kóstolásával a „likas” pincéknél. 19 órakor népzenei műsor kezdődik a Szabó-hegyi Dombi-pincénél, fellép a Csatári Pávakör. A tájházak is látogathatók.

Hottón szombaton 15 órától bábparádé kínál kikapcsolódást a kultúrháznál. 15 órakor a Ziránó színház, 17 órakor a Laniakea Színház, 19 órakor a KL Színház mutatja be előadását, a kísérőprogramok pedig egész délután élményekkel kecsegtetnek: régmúlt idők játékaival, promenád zenével, ügyességi játékkal, „vers­csővel”, a szervező Magamura Alkotóműhely jóvoltából pedig bábkészítő foglalkozással is várják az érdeklődőket.

Becsvölgyén szombaton 14.30-kor Nemes Csaba festőművész nyitja meg Csondor Réka festőművész-hallgató kiállítását a Szegvidéki Pajtában (Barabásszeg, Fő u. 47.), amely a Dombérozó ideje alatt mindennap 9 és 20 óra között látogatható. A becsvölgyei faluházban pedig szombaton 16.30-tól július 20-ig tekinthető meg Kerese Zsolt festőművész-hallgató kiállítása, amelyet Filp Csaba, az MKE docense ajánl a közönség figyelmébe.

Nagylengyelben szombaton 16 és 18 óra között a Hegyi u. 23. szám alatt látható a Kis Göcseji Kincsesház kézműves kiállítása, helyi alkotók műveiből.

Július 14-én, vasárnap Gombosszegen 8 és 11 óra között a Deres Tejes Porta nyílt napjára várják az érdeklődőket a faluvégi legelőn. A látogatók megismerhetik a kárpáti borz­deres szarvasmarha-tenyészetet.

Vasárnap 14-től 17 óráig Göcseji terméktalálkozó és szegvidéki délután mottóval a térség termelői, kézművesei mutatkoznak be és kínálják portékáikat Becsvölgyén, a barabásszegi Bán háznál (Fő u. 47.). Göcseji sajtok, gyümölcsök, lekvárok és más finomságok mellett gyermekbarát kertlágotatással és a Göcseji Falumúzeum Becsvölgyére vonatkozó archív adat- és fotótárának ismertetésével is készülnek a szervezők (ez utóbbi programot Varju András igazgató vezeti).

Teskándon Tolcsvay Béla Kossuth-díjas gitáros, énekes, zeneszerző Szép szerelmem, Magyarország címmel ad önálló műsort vasárnap 19 órakor, jó idő esetén az Ilona-kápolnánál (Teskánd és Dobronhegy között), eső esetén pedig a sportpályánál.

Hétfőn, július 15-én Milejszegen, a római katolikus templom mellett Dirk Evert van Tellingen holland festőművész kiállítása tekinthető meg 16 és 17 óra között. Egyebek közt Milejszeg és környéke ihlette tájképek láthatók az alkotó műtermében.

Szintén Milejszegen, vasárnap 17 órakor az Assisi Szent Ferenc templomban koncert és fotókiállítás kínál élményt. A W&L Acoustic koncertjén fellép Csákó Lajos (gitár) és Pereszlai-Badi Virág (ének), majd a műsor után a milejszegiek által készített fényképek zsűrizése és bemutatása következik.

Petrikeresztúron, a tájházban zenés est kezdődik hétfőn 18.30-kor, ahol megtekinthető a tájszoba és a kerámiaműhely, Págyi Zsóka kiállításával, 19 órától pedig retró slágerek hallhatók Meggie koncertjén. 19.40-től vacsorával is készül a szervező önkormányzat.

A fenti rendezvényeken felül tematikus túrák is indulnak különböző helyszínekről a Dombérozó ideje alatt, ezek előzetes regisztrációhoz kötöttek, részletes információk a gocsejidomberozo.hu oldalon érhetők el. A jövő héten, hasonló összeállításban a július 16-a és 21-e közötti programokról is beszámolunk lapunkban előzetes híradás formájában, illetve helyszíni tudósításokkal is készülünk.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában