Adj vért, hogy elegendő készlet álljon rendelkezésre nyáron is

2024.07.22. 14:00

Retró véradó hét Zalaegerszegen

A Zalaegerszegi Területi Vérellátóba hétfőn már rögtön a nyitást követően sorra érkeztek a segíteni szándékozók a Magyar Vöröskereszt felhívására. A retró véradó hét alkalmával kedden, szerdán 12-18 óra, csütörtökön 8-18 óra, pénteken 8-12 óra között várják a véradókat a Zárda utcai intézetben; a régi idők hangulatát felidézve sörrel, zsemlével és virslivel.

Antal Lívia

Mészáros Katalin 26. alkalommal adott vért hétfőn a zalaegerszegi retró véradó hét alkalmával. AB a vércsoportja, és mindig szívesen segít

Fotó: Antal Lívia

A Magyar Vöröskereszt az Országos Vérellátó Szolgálat egerszegi intézetével közösen szervezi a retró véradó hetet már több mint tíz éve. Benkő Lászlóné, a Vöröskereszt zalaegerszegi szervezetének területi vezetője elmondta, hogy a kezdetektől fogva a nyári szabadságolások miatti kieséseket igyekeznek pótolni a retró véradó héttel. Nyáron kevesebb véradót érnek el a cégeknél a kihelyezett véradások során, ami fő indoka a vérellátóba szervezett akcióknak. A július 22-vel induló egerszegi retró véradó hétre 250 főt várnak, tervezetten minden napra 50 főt. A Vöröskereszt támogatóinak köszönhetően ajándékkal is készült megbecsülése jeleként. A véradók sportzsákot vagy törölközőt vihettek haza.

A retró véradó hét a biztonságos vérellátást biztosítja

A július a szabadságolások csúcsidőszaka, viszont a biztonságos vérellátáshoz ugyanannyi vérre van szükség, mint más időszakokban. A Zalaegerszegi Területi Vérellátónak a három vármegyei kórház számára folyamatosan biztosítania kell a 200-250 egység vért. A retró véradó hét ennek teljesülését szolgálja, emelte ki dr. Dancza Tímea vezető főorvos.

A Magyar Vöröskereszt legismertebb tevékenysége a véradások szervezése, amit az Országos Vérellátó Szolgálattal együttműködésben végez. Naponta mintegy 1800 véradót kell toborozniuk ahhoz, hogy biztonságos vérkészlet álljon rendelkezésre műtétekhez, baleseti sérültek ellátásához, vérkészítményekre, transzfúzióra szoruló betegek kezeléséhez. Ki lehet véradó? – a Vöröskereszt erről is tájékoztatást ad honlapján.

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában