Ez történt

2024.07.11. 17:00

Térségi híreink röviden

Mozsár Eszter

Új ablációs konzol segíti a pitvarfibrilláció műtéti eljárását a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórházban

Fotó: Antal Lívia

Új ablációs konzol segíti a pitvarfibrilláció műtéti eljárását

Defibrillátoros pacemakerrel rendelkező betegen végezték el szerdán a pitvari szívritmuszavar kezelésére szolgáló fagyasztásos (krioablációs) eljárást a Zala Vármegyei Szent Rafael Kórház kardiológiai osztályán. A pitvarfibrilláció működési zavart okozott pacemakerében, amit a készülék olyan ritmuszavarnak érzékelt, hogy ütéssel reagált. Ez indokolta a műtétet, ami már egy új ablációs konzollal valósulhat meg a kardiológiai osztályon. A pitvarfibrilláció kezelésének leghatékonyabb módja a katéter abláció, ennek egyik technikája a krioabláció, amit láthattak a műtőben, mondta el dr. Riba Ádám PhD, a kardiológiai osztály adjunktusa. Hozzátette, ez a leggyakoribb szívritmuszavar, ami Magyarországon 2-300 ezer beteget érint. A Szent Rafael Kórház ablációs várólistáján 2-300 beteg várakozik, akiknek fele pitvarfibrillációban szenved.

A gyerekek türelmesebbek a kutyák társaságában

Az "Élettér" Állat- és Természetvédő Egyesület nagykanizsai nyári tábora a gyerekek és a kutyák közötti kapcsolat szorosabbra fűzéséről szólt. A menhelyi állatok ilyenkor feltétel nélküli szeretetükkel halmozzák el alkalmi gazdáikat. A táborban részt vevő gyerekek a menhelyi kutyákkal együtt a kánikula elől a Sétakert egész nap árnyas fái alá vonulnak, ahol különféle érdekes programokon vehetnek részt. Varga Károlyné, az egyesület elnöke elmondta: az állatvédő tábor népszerűségét jól mutatja, hogy az általános iskolás táborozók mellett korábbi tagok is visszatérnek felnőttként. Varga Károlyné kiemelte: van egy olyan kislány a táborban, aki tőlük fogadott örökbe még korábban egy kutyát. A családjuk jól döntött, hiszen azóta is családtagként tekintenek az ebre. Ezek olyan szép, örökbefogadásos történetek, melyekből többre lenne szükség.

Nyolcvan éve hurcolták el Zala zsidó polgárait

A hagyományokat ápolni, őrizni, a kincseket pedig megóvni kell, fogalmazott Papp Gábor polgármester a Hévízről elhurcolt zsidó mártírokra emlékezve a holokauszt emlékműnél. Dr. Szarka Lajos történész, az Immánuel Magyar-Izraeli Baráti Társaság elnöke emlékeztetett: 80 éve hurcolták el Zala zsidó polgárait, ami féltucatnyi hévízi családot érintett. Papp Gábor, Hévíz polgármestere arról beszélt, az emberiség rendkívül sötét, szomorú és megrázó időszakáról azért kell megemlékeznünk, hogy hirdessük: mindent el kell követnünk azért, hogy ehhez hasonló tettek soha ne történhessenek meg. Az emlékmű az egykori zsinagóga helyén áll, amely 1933-ban épült, s 1977-ben elbontották. A hajdani zsidó vallási központ történetéről ma információs tábla tanúskodik, s mostantól akár egy telefon segítségével virtuális séta keretében kívülről-belülről körbejárhatjuk az egykori zsinagógát. Mindezek segítségével jött létre a virtuális séta, amelyhez az eredeti állapotokat modellezték. Így a zsinagóga „körbejárható”, sőt: az érdeklődők az élethűen berendezett templombelsőbe is betekintést nyerhetnek.

Megünnepelték a magyar egészségügy napját Zalaszentgróton

A magyar egészségügy napja alkalmából ünnepséget szervezett a zalaszentgróti önkormányzat Egészségügyi Központja a VMK klubtermében az egészségügyi dolgozók számára. A vendégeket Baracskai József polgármester, majd dr. Al-Yari Mohamed intézményvezető főorvos köszöntötte. Ünnepi beszédet a közösség új egészségügyi dolgozója, Kovács Bernadett mondott, aki Semmelweis Ignác életútjáról beszélt. Dr. Al-Yari Mohamed intézményvezető főorvos és Baracskai József polgármester oklevelet adott át a kitüntetett egészségügyi dolgozóknak. Elismerésben részesült dr. Debreczi Szerén gyermekorvos, dr. Arányi István háziorvos, Al-Yari Brigitta szakasszisztens, Boda Adrien, az Egészségfejlesztési Iroda vezetője.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában