Miénk itt a tér

2024.08.11. 09:30

A forgalomirányító lámpa piros jelzése is vásárlásra biztat – lakóház és téravatás Nagykanizsán 1985-ben

1985. április 2-án ünnepélyes keretek között avatták fel Nagykanizsán a felújított Szabadság teret és a Szabadság tér és Stromfeld Aurél utca sarkán álló lakóházat. A tér átépítésében nem kevesebb mint 13 vállalat vállalt társadalmi munkát és a KISZ városi bizottsága védnökségével segítette, hogy határidőre elkészüljenek a munkálatok. A Vasemberház mellett lévő új épületben az emeleti lakásokon kívül összesen 1100 négyzetméter alapterületen üzlethelyiségek kerültek kialakításra. Itt kapott helyet egy modern lakberendezési kisáruház, a Sport presszó, a hozzákapcsolódó borkóstolóval és pezsgőbárral, valamint az Univerzál Szövetkezet szolgáltató egysége.

Nagy Betti

Az Szabadság téri lakóház avatása 1985. április 2-án, Kiss Ferenc fotója

Forrás: ZH-Archívum

A Zalai Hírlap 1985, június 22-ei lapszáma részletesen is bemutatta az új lakóház földszintjén kialakított üzlethelyiségeket: „A nagykanizsai Vasemberház mellett nem régiben átadott impozáns épületben kereskedelmi, és vendéglátó és szolgáltató egységek nyíltak. Így például egy 400 négyzetméter alapterületű lakberendezési áruház várja a vásárlókat. Az üzlet érdekessége, hogy nem csak hagyományos értelembe vett lakberendezési tárgyakat lehet itt vásárolni, hanem háztartási gépeket, csillárokat, televíziókat és elektroakusztikus cikkeket is. Bár hagyományos bútorokból is szép a választék, ám mellette számos exkluzív megjelenésű szekrénysor és kárpitos garnitúra is gazdagítja a kínálatot. Mint megtudtuk, kereslet erre is bőven van. S hogy az új bútorkereskedésnek már Dunántúl szerte híre ment, azt mi sem bizonyítja jobban, mint hogy Pápától Balatonföldváron át Pécsig számos településről érkeznek vásárlók. S mint hallottuk, az sem mellékes, hogy az üzlet előtt éppen forgalomirányító lámpa található. Sokan, akiket megállít a piros, benéznek a kirakaton, s ezután – egy gyors elhatározás révén – az utazásból gyakran vásárlás is lesz. Semmivel sem marad el eleganciájában a szomszédtól a város legújabb és egyben legnagyobb vendéglátóipari komplexuma. Borozó, presszó és pezsgőbár kapott itt helyet. Tizennyolc felszolgáló sürgölődik teljesítve a vendégek kívánságait. A vendéglátó-együttes belsőépítészete is figyelemre méltó. A fa barna, a drapériák bordó, a csiszolt mészkő szürkésfehér és a dísznövények zöld színe kellemesen olvad egybe a stilizált árkádok alatt. Egy szó, mint száz: a Szabadság téri épület alsó szintje nemcsak hasznos, hanem szép is.”

 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában