Középiskolásoknak szerveztek tábort

2024.08.28. 17:30

A kémia tantárgy népszerűsítésére

A Pannon Egyetem Nagykanizsa Körforgásos Gazdaság Egyetemi Központ az idén először szervezett középiskolai tábort a természettudományok és a kémia tantárgy népszerűsítése érdekében a tanévkezdés előtti utolsó héten.

Benedek Bálint

A középiskolás fiatalok a Vécsey utcai laborban készülődnek a gyakorlathoz. Őket kifejezetten érdekli a kémia, ezért szívesen vettek részt a foglalkozásokon

Fotó: Szakony Attila

A nagykanizsai táborról Gerencsérné Dr. Berta Renáta, az egyetemi központ megbízott főigazgatója beszélt. Elmondta: a foglalkozások célja, hogy a fiatalok minél szélesebb területeit megismerjék a kémiának, ezzel is megkönnyítve a felvételi döntésüket. A diákok minden napjukat számolással, laborgyakorlatokkal és pályaorientációs időszakokkal töltik.

kémia
Gerencsérné Dr. Berta Renáta, az egyetemi központ megbízott főigazgatója a kémia táborban
Fotó: Szakony Attila

Felkészítik a diákokat 

– A számolás sok kísérlet alapja, ezért fontos annak megismerése – fogalmazott. – Az érettségire, majd pedig az egyetemi laborgyakorlatokra szeretnénk felkészíteni a diákokat, hogy ne kezdőként álljanak a különböző feladatok elé, és elmondhassák, hogy már volt részük hasonló tapasztalatokban. A pályaorientációs foglalkozások célja, hogy minél szélesebb körű ismeretet szerezzenek arról, hogy a kémia iránti érdeklődésükkel milyen irányban lehet továbbtanulni és elhelyezkedni.

Gerencsérné Dr. Berta Renáta hozzátette: a számolási gyakorlatok során három csoportra osztották a diákokat az előképzettségük szerint. A csoportokat a Batthyány-gimnázium kémia szakos tanárai irányítják. A kezdő csoportot Martonné Pálfalvi Katalin vezeti, a haladókat Gazdag Mónika, míg az emelt szintű csoportot Csörgicsné Balogh Edit koordinálja.

Laborgyakorlatok és kémia

– A számolási gyakorlatok helyszínéül a gimnázium szolgál – mondta. – A laborgyakorlatok pedig a Vécsey utcában található Soós laborban zajlanak. A laborfoglalkozások során két csoportban dolgoznak: kezdők, akik kevés tapasztalattal rendelkeznek a laborban, és haladók, akik már részt vettek a Vegyész klubban vagy emelt szintű kémia foglalkozásokon. A foglalkozásokat kollégáink vezetik, a témakörtől függően, kiemelkedő szakemberekkel együttműködve. Az egyszerű oldatkészítéstől kezdve a nagyműszeres technikák gyakorlati alkalmazásáig sok mindennel megismerkedhetnek a fiatalok.

Pályaorientációs foglalkozások

Kiemelte: a pályaorientációs foglalkozások során ellátogattak a Hidrofilt Kft. telephelyére. Ezt követően gyógyszergyári feladatokkal ismerkedtek meg a Batthyány-gimnázium rendezvénytermében, ahol egy vezető gyógyszerész segítségével készítményt állítottak elő. Ezután a BASF vállalat munkatársai tartottak pályaorientációs foglalkozást. Ezt követte a "Fűben fában orvosság" című előadás, amelynek keretében számos gyógynövény, szörp és tea hatásaival ismerkedhetnek meg. A hét zárásaként egy közösségépítő, természettudományos foglalkozáson vehetnek részt egy fiatal csapat irányításával.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában