A hónap műtárgya a Mindszentyneumban

2024.08.23. 13:46

A máriacelli Madonna-szobor másolata a vitrinben

A Magyarországi Mindszenty Alapítvány jóvoltából a máriacelli Madonna-szobor másolata a hónap műtárgya a zalaegerszegi Mindszentyneumban, tájékoztatta lapunkat Csengei Ágota tagintézmény-vezető. A kiállított művel a Mindszenty József bíboros által 1947-ben megnyitott Boldogasszony-év eseményeire emlékeznek.

Mozsár Eszter

Csengei Ágota a máriacelli Madonna-szobor másolatát mutatja

Fotó: Mozsár Eszter

Az eredeti szobrot a máriacelli kegytemplomban díszes ruhába öltöztetik az év három legfontosabb ünnepnapján: nagypénteken, Mária születésének ünnepén, szeptember 8-án és a város alapításának napján, december 21-én. A ruhákat drága anyagokból és csipkékből készítették a nemes hölgyek, a ma látható darabok zöme a 19-20. századból származik. Érdekesség még, hogy általában a Rudnay Sándor hercegprímás által 1821-ben adományozott és X. Piusz pápa által 1908-ban megáldott koronapár látható a kegyszobron. 

Mindszenty Józsefet kérése szerint 1975. május 15-én ideiglenesen a máriacelli bazilika Szent László kápolnájába temették el. Itt nyugodott egészen 1991. május 1. hajnaláig, amikor a sír feltárása után új koporsóba helyezték, majd május 3-án délelőtt ünnepélyes gyászmenetben szállították Esztergomba az újratemetésre.

A máriacelli Madonna-szobor a hónap műtárgya a Mindszentyneumban
Fotó: Mozsár Eszter

A püspöki kar 1947. július 25-i ülésén elfogadta Mindszenty József bíboros Mária-év hirdetésére vonatkozó javaslatát, s augusztus 15-re kitűzték az országos Boldogasszony-év megnyitását.

Augusztus 15-én az ország minden templomában felolvasták a püspöki kar körlevelét, amelyben a főpapok felhívják a hívek figyelmét: „a Boldogasszonynak szentelt esztendő csak akkor éri el a célját, ha a magyarság lélekben is újra Mária nemzetévé lesz.”

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában