Állami kitüntetések

2024.08.27. 15:31

A muravidéki magyarság érdekében végzett munkájukat ismerték el

Az államalapítás ünnepe kapcsán a szlovéniai magyarság érdekében végzett munkája elismeréseként Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjjal tüntették ki a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézetet. Elismerésben részesült Soós Mihály, az intézmény igazgatója is.

Gyuricza Ferenc

Soós Mihály, a lendvai Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet igazgatója

Fotó: Gyuricza Ferenc

A Kallós Zoltán Külhoni Magyarságért Díjat ezúttal is a Miniszterelnökség nemzetpolitikáért felelős államtitkára, Potápi Árpád János adta át az arra érdemesített személyeknek és szervezetek képviselőinek Budapesten. A méltatások során kiemelte: a Magyar Nemzetiségi Művelődési Intézet – mint önálló külhoni magyar intézmény – 1994-ben elsőként jött létre a Kárpát-medencében, és az azóta eltelt három évtizedben szerteágazó tevékenységi köre által meghatározó szerepet játszott a muravidéki magyar identitás, nyelv és kultúra megőrzésében. 

Soós Mihály, az intézet igazgatója részére a kulturális és innovációs minisztérium Bessenyei György-díjat adományozott. Ez utóbbi kitüntetéssel a kiemelkedő közművelődési tevékenységet folytató szakemberek munkáját ismerik el. Ugyancsak az államalapítás ünnepén vehette át Magyar Arany Érdemkereszt kitüntetését a hagyományos magyar és szlovén gasztronómia népszerűsítéséért Kodila Jankó, a muravidéki Kodila Kft. tulajdonosa. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában