Koncert

2024.08.07. 18:00

A szentegyházi FILI gyermekkórus ismét Zalaegerszegen lép fel

A szentegyházi GyermekFilharmónia (közismert nevén Fili) gyermekkórus és zenekar a Zalai 47-es Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület meghívásának eleget téve augusztus 20-án ismét Zalaegerszegen lép fel. A 22 éve létesült, világot járt együttes 2016-ban már vendégeskedett Zalában, akkor december 18-án adtak nagy sikerű koncertet a zalaegerszegi Mária Magdolna Plébániatemplomban.

Arany Horváth Zsuzsa

Felvételünk a Gyermekfilharmónia 2016-os zalaegerszegi fellépésén készült a Mária Magdolna Plébániatemplomban

Fotó: ZH Archív

"1982 júniusában a tanévzáró iskolaünnepély alkalmával a Haáz Sándor zenetanár által betanított iskolai rézfúvós-együttes, vonós-együttes és iskolakórus közösen szólaltatott meg pár részletet ismert klasszikus művekből. Az egyedi hangzás és a nagy közönségsiker további munkára ösztönzött. A 140 diákból álló együttes 1983-ban vette fel a Gyermekfilharmónia nevet, azóta is az eredeti létszámmal működő kórus és zenekar (100+40) évente 20-30 alkalommal lép a közönség elé Erdélyben és a világ számos pontján"- írja az együttes bemutatkozó tájékoztatója. Szentegyháza a Székelyudvarhelyt Csíkszeredával összekötő út mentén, Hargita megyében található. A Zalai 47-es Honvédzászlóalj Hagyományőrző Egyesület tagjai kilenc éve Krakkóban egy nemzetközi programon találkoztak az együttessel, ekkor hívták őket Zalába, a kapcsolat azóta is élő, mondta lapunknak Tuboly Kálmán, a zalai honvédek emlékét ápoló hagyományőrző egyesület tagja. 

A Gyermekfilharmónia Együttes augusztus 20-án este fél nyolckor a zalaegerszegi Olai templomban "Székelyföldi angyalok" címmel ad a nemzeti ünnephez illeszkedő hangversenyt, melyben az egyházi énekek mellett katonanóták, magyar népdalok is felcsendülnek.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában