Karcsi, akinek nem volt kilenc élete

2024.08.28. 08:30

Állatbántalmazás: bűn, amire nincs mentség

Karcsi nyolcéves, fess és szelíd kandúr volt, aki élte a boldog cicaéletét. Karcsinak volt otthona, gazdája. Boldog lehetett volna még nyolc-tíz évig. Ám Karcsi múlt hétvégén már soha nem tért haza. Agyonütötték, szétnyílt koponyával találtak rá. Állatbántalmazás áldozata lett.

Mozsár Eszter

Karcsinak volt gazdája, de nem volt szerencséje. Állatbántalmazás áldozata lett.

Fotó: ZH

Karcsinak nem volt szerencséje, mert talán megbízhatott abban a személyben, aki megközelítette. Ki tudja, hiszen megszokta már a simogatást, az emberek közelségét. Talán abban az utolsó pillanatban sem hitte el, hogy rossz, a legrosszabb történhet vele. Vagy egyszerűen nem félt egy ismeretlen közelségétől. Aki brutális módon ott tartotta már a kezében a lapátot vagy ki tudja, mit. Készült rá, ez nem jön csak úgy magától, hirtelen felindulásból, nem hiszem. 

Mi kell ahhoz, hogy bántsunk egy ártatlan életet?          Illusztráció: Internet

Karcsinak nem volt kilenc élete

Karcsi gazdája a halálsikolyra riadt fel. Azonnal kifutott a sötétbe, kutyákkal, azoknak mégiscsak jobb a szimatuk. Ám azonnal nem találta meg. Csak később, munkába menet, ahonnan nem tudott kikérőt kérni. Karcsi gazdája, ki tudja, mit érezhetett: aki sok állatot gondoz önzetlenül, gyermekként szereti őket. A valóban kedves szomszéd segített, állatvédőkhöz vitte a tetemet. Kis törékeny test került a pokrócba, az állatorvos már nem segíthetett. Az állatorvos sok mindent látott már, de most egy pillanatra megállt a vizsgálóasztal felett. Próbált logikus magyarázatot keresni olyan kérdésre, amire nincs logikus válasz. A macskáknak azt mondják, hogy kilenc élete van. Karcsinak egy volt. Ami lehetett volna hosszabb is. 

 

Mert beszélni kell róla

Nem lehet indulatok, harag, tehetetlen düh és könnyek nélkül írni, de meg kell próbálni. Mert ha csak ennyit ér egy élet – mert érző lény minden a Föld nevű bolygón, ami állat, ember és növény –, akkor mivé lesz a világ. Mert írni kell róla, beszélni kell róla, hátha valaki meghallja. Hátha változik a rendszer, keményebb lesz a büntetés, lesz elrettentő példa. Lesznek tanúk, akik nem félnek a rendőrségre menni. Nyomozna a rendőr, de tanú nélkül nem tud. Bemenne a tanú, ha nem félne a közvéleménytől vagy a környezetétől. Beszélnénk róla, ha volna több ismeretünk. 

 

Az állatbántalmazás bűncselekmény

Az állatbántalmazás bűncselekmény. „Az állatkínzás és a családon belüli erőszak között erős összefüggés van, és a kutatások rámutatnak arra, hogy az állatbántalmazó gyermekek nagyobb valószínűséggel válnak később emberek elleni bűncselekmények elkövetőivé. Az állatkínzás büntetőjogi szigorítása az emberi társadalom fejlődésével és az állatok jogi pozíciójának megváltozásával függ össze” (Dr. Vetter Szilvia). Ahogy Csányi Vilmos is megmondta,  „aki állatot kínoz, az emberre készül”. 

Magyarországon a rendszerváltás után kezdtek érdemben foglalkozni az állatvédelemmel, 2004-ben lett az állatkínzás bűncselekmény, 2022-ben szigorodtak a szabályok. A szőnyeg alá is kell nézni, és meglehet, sok mocskot látnánk, amit nem biztos, hogy elviselnénk. Mert ki pártolja azt, aki megmérgezi a szomszéd macskáját, kutyáját? Aki indokolatlanul tart láncon állatot? Aki hat évig pincében tart kiskutyát, majd félig holtan az állatmenhelyre viszi, mert megunta. A hallgatásnak nagyon nehéz súlya van. Nehezebb, mint egy macskatetem. 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában