Hatalmasak a költségeik

2024.08.19. 17:30

Állatkínzás Zalakoppányban: segítséget kérnek az állatvédők

Rendkívüli módon megterheli az állatvédő szervezetek amúgy is szűkös költségvetését a Zalakoppányból, borzalmas körülmények közül mentett 81 kutya ellátása, gyógyítása, vakcinázása. A zalaszentgróti Szimat Állatvédő Egyesület tett közzé a napokban Facebook-oldalán egy közel egymillió forintos állatorvosi számlát, s kért segítséget annak kiegyenlítéséhez az állatbarátoktól. És nyilván ugyanez a helyzet a többi befogadó szervezetnél is, ahol a brutális állatkínzás áldozatait elhelyezték.

Varga Lívia

Ártatlan kutyaszemek. Az ötéves Viktor aprócska, 3-4 kilós eb, ő Bajára került

Fotó: Facebook/Jeromos Egyesület

Amint arról a napokban beszámoltunk, tizenhárom szervezet nyolcvanegy kutyát és két rackajuhot mentett ki egy külföldi tulajdonos zalakoppányi ingatlanából. A megmentett állatok menhelyekre, állatvédő szervezetekhez kerültek, többek között a zalaegerszegi Bogáncshoz, a bocföldei székhelyű Együtt egy életért, ártatlan állatokért egyesülethez, a karmacsi Elisabeth menedékre és a zalaszentgróti Szimat Állatvédő Egyesülethez, hogy csak a zalaiakat említsük. Huszonegy kutyát pedig - papírba csomagolva - a mélyhűtőben találtak meg a mentésben résztvevők.  A szörnyűséges állapotok és a kegyetlen állatkínzás a sokat látott állatvédőket is megviselte.

állatkínzás
A brutális állatkínzás áldozatai. Meg kell tanulniuk bízni az emberekben...
Forrás: Facebook/Szimat Állatvédő Egyesület

Megrendítő és sokba is kerül...

A Szimat Állatvédő Egyesület Facebook-oldalán olvasható, hogy a zalakoppányi mentés azon felül, hogy megrendítő volt, milyen sokba is kerül. A helyszínen a 81 kutyát egyenként ellenőrizték, amelyiknek nem volt chipje, kapott, és a felnőtt kutyákat veszettség elleni oltás nélkül nem vihették el a helyszínről. 

"Itt láthatjátok ennek költségét. Emellett minden egyesület, amelyik vállalt 1-2-5-10 vagy még több kutyát, nagyon sok pénzt fog költeni műtétekre, tesztekre, vizsgálatokra és gyógyszerekre! Aki teheti, támogasson minket és a többi egyesületet" - írja a Szimat hivatalos oldala. Bankszámlaszámuk: 75500320-11035178, a közleménybe azt kell beleírni: Zalakoppány.

állatkínzás
A zalakoppányi mentés azon felül, hogy megrendítő volt, sokba is kerül... Aki teheti, segítsen!
Forrás: Facebook/Szimat Állatvédő Egyesület

Minden forintért hálásak

Ami pedig a számlát illeti, annak összege közel egymillió forintra rúg (egészen pontosan 982 980 forint), amelynek negyede - egy újabb poszt tanúsága szerint - rövid időn belül összegyűlt, hála a sok kisebb-nagyobb felajánlásnak, de a fennmaradó rész még így is tetemes. És az állatvédők minden forintért hálásak.

állatkínzás
Viktor kutya csapzottan, meggyötörten, de már szabadon...
Forrás: Facebook/Jeromos Egyesület

Szervezetek, amelyek kutyákat fogadtak be:

  • zalaszentgróti Szimat Állatvédő Egyesület
  • Együtt egy életért, ártatlan állatokért egyesület – Bocfölde
  • Bogáncs Állatvédő Egyesület – Zalaegerszeg
  • Elizabeth menedék – Karmacs
  • Aprajafalva Yorki fajtamentés - Budapest
  • Fekete István Állatvédő Egyesület – Szombathely
  • Jeromos Egyesület – Baja
  • Mentsvár az Állatokért alapítvány – Lajosmizse
  • Siófoki Állatvédő alapítvány
  • Uszkár Fajtamentés  - Nagyatád
  • NOÉ Állatotthon – Budapest
  • Ebremény Kutyavédő Egyesület – Budapest

Aki segített a mentésben, szervezésben, elhelyezésben:

  • Szurkolók az állatokért  alapítvány - Budapest

A Szimat posztjában azt kéri, aki teheti, őket is támogassa, hiszen a költségek további részét ők vállalták a kutyusokkal együtt.

Ezzel a nagyszabású akcióval az egyébként is zsúfolásig levő zalai menhelyek meg is teltek, az anyagi támogatás mellett szükség lenne az örökbefogadókra, továbbá: 

  • kölyök és felnőtt száraztápra, 
  • konzervre, 
  • roboráló szerekre
  • kullancs és bolha elleni szerekre
  • tisztítószerekre.

A brutális állatkínzás áldozatai

A bajai Jeromos Egyesülethez került négy kutyából egy meggyötört kicsi sajnos nem élte túl az utazást, és a többiek, a kb. ötéves Viktor, a 6-7 éves Momo és Frida  is borzalmas állapotban volt: csontsoványak és bolhásak voltak, a szemük beteg. Ma már alapos fürdetés, bolhátlanítás és egyéb kezelések után az udvarral, a szabad levegővel ismerkednek, mert eddig ebben sem lehetett részük.

Íme Momo átalakulása:

Ilyen volt...
Forrás: Facebook/Jeromos Egyesület
Ilyen most...
Forrás: Facebook/Jeromos Egyesület

A kutyák büdösek, koszosak voltak, hemzsegtek bennük a bolhák. Íme egy videó az első fürdetésről, amit a bajai Jeromos Egyesület tett közzé közösségi oldalán

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában