Miénk itt a tér

2024.08.28. 11:30

Augusztus 29-e a magyar fotográfia napja – Kiss Ferenc fotóriporter képei

2003 óta augusztus 29-én ünnepeljük a magyar fotográfia napját. Ennek a jeles napnak apropóján emlékezünk a Zalai Hírlap 2009-ben elhunyt, több mint harminc évig a lapnál dolgozó fotóriporterére, Kiss Ferencre.

Nagy Betti
Bazita - Kiss Ferenc fotója 1989 novemberében
Forrás: ZH-Archívum

„Zalaegerszegen született 1936-ban, s már hétévesen elcsente bátyja Kodakját, hogy az objektíven keresztül csodálkozzon rá a világra. A megyeszékhelyen tanulta ki a szakma alapjait, majd Debrecenbe került, ahol az igazi fortélyokat is elsajátította. Sokat dolgozott az ottani színházban, barátságot kötött Hofi Gézával, Latinovits Zoltánnal. Visszakerülve Zalába, 1964-ben lépett be a Zalai Hírlap szerkesztőségébe, ahol nyugdíjba vonulásáig dolgozott. Kezdetben egyszemélyes fotórovatként szolgálta a napilapot, majd társai is akadtak. Elragadta a szakma varázsa. Gyakorta emlegette: melyik pálya adná meg azt, hogy reggel fejést fényképez egy istállóban, aztán szállodaavatáson vagy éppen a dutyiban fotóz, délután meg a vasúton szervezi, hogy a jobb felvétel érdekében tolasson már ki a képből a 4.20-as személy. Kevés szilvesztert töltött otthon, de látta kiteljesedni a megyét. Legemlékezetesebb munkái között tartotta számon a zsanai és a sávolyi gázkitörésen készített fotóit. Nem bűvészkedett, a tiszta képeket szerette, ezért is állt hozzá oly’ közel a sportfotó. Ült a focipálya szélén apró, összecsukható székén, s akár a vadász, leste a tökéletes pillanatot. Jó kolléga, jó cimbora volt. Mi azt a képet őrizzük róla, ahogy orrára csúszott szemüveggel, oldalán a jókora táskával nagy lendülettel fotózni indul.” – Emlékezett meg róla halálakor a Zalai Hírlap 2009. július 30-ai lapszáma.

Fotógalériánkba Kiss Ferenc felvételeiből válogattunk fotókat a Zalai Hírlap archívumából.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában