Pörögnek a tízezrek tanévkezdéskor

2024.08.07. 07:30

Az elsősök beiskolázása akár 75 ezer forintba is kerülhet

Indul a roham a tanszerekért, a legnagyobb kiadásra az első osztályt kezdő gyerekek szülei számíthatnak. Ez 50 ezer forinttól akár 75 ezer forint is lehet, derül ki a REGIO JÁTÉK július 25–29. között elvégzett online kutatásának eredményéből. A nem reprezentatív felmérésben 1577 általános iskolás korú gyermeket nevelő szülő vett részt, illetve saját értékesítési adataikat is figyelembe vették.

Antal Lívia

Egyértelműen az iskolatáska a legnagyobb összegű kiadás

Fotó: Korosa Titanilla

A családok fele augusztusban, egynegyede júliusban szerzi be az iskolai felszereléseket. A legnagyobb forgalom a fizetések megérkezése után, augusztus 10-e körül van, illetve az augusztus 20-a után is érezhető egy kiugrás. Ebben az időszakban az átlagos kosárértékük online körülbelül 15 ezer forint, áruházi vásárlás esetén pedig meghaladja a 8 ezer 500 forintot. Számottevő kereslet szeptemberben már csak a tanév első napjaiban van, ilyenkor a hiányzó eszközöket pótolják leginkább, írják közleményükben.

A felmérés alapján a leendő első osztályosokra költenek a legtöbbet, hiszen – hacsak nincs idősebb gyerek a családban – mindenből újat kell venni. Alapvető iskolaszerekre, mint a füzetre, tolltartóra, írószerekre és rajzfelszerelésre többségében 20-30 ezer forint (46%) és 30-40 ezer forint között (22%) költenek a családok, az alsó évfolyamok esetében az erre szánt összeg 40 ezer forint felett (15%) is lehet.

Az iskolakezdésnek vannak egyéb költségei is, mint a tornafelszerelés, benti- és sportcipő, ezekre a válaszadók fele még további 20-30 ezer forint közötti összeget költ el. A REGIO JÁTÉK felmérése alátámasztja, hogy a legnagyobb egyösszegű kiadás egyértelműen az iskolatáska, amiből tízből 4 család nem fog idén újat vásárolni. Legtöbben a 25 ezer forint (33%) alatti darabokat részesítik előnyben, de a válaszadók negyede a 25–40 ezer forint közötti kategóriában is nézeget.

 


 

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a zaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Rovatunkból ajánljuk

További hírek a témában